Entsüklopeedia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Escarbot (arutelu | kaastöö)
P r2.5.5) (robot muutis: nds-nl:Ensyklopedie
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
166. rida: 166. rida:
[[rue:Енціклопедія]]
[[rue:Енціклопедія]]
[[sah:Энциклопедия]]
[[sah:Энциклопедия]]
[[sa:विश्वविज्ञानकोशः]]
[[sc:Entziclopedia]]
[[sc:Entziclopedia]]
[[sco:Encyclopaedia]]
[[sco:Encyclopaedia]]

Redaktsioon: 30. september 2011, kell 11:17

 See artikkel räägib üldmõistest; Denis Diderot' toimetatud entsüklopeedia kohta vaata artiklit Entsüklopeedia (Diderot)

Entsüklopeedia on teatmeteos, mis annab kokkuvõtliku ülevaate kõigist inimkonna teadmistest (üldentsüklopeedia) või mingi kindla ainevaldkonna teadmistest (erialaentsüklopeedia).

Sõna tuleb kreeka väljendist "enkyklios paideia" (sõna-sõnalt 'ringis harjutamine', tõlkevastena on kasutatud sõna "haridusring"). Tänapäeval levinud tähendus 'tähestiku järjekorras teabeallikas' pärineb aastast 1644, tihti viidatakse prantsuskeelsele "Encylopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Artes, et des Métiers" (17511765).

Entsüklopeediad võivad olla üldised kirjutades paljudest erinevatest teemadest (näiteks "Encyclopædia Britannica") või spetsialiseerunud kirjutades ühest alast (näiteks meditsiini, filosoofia, õiguse jne entsüklopeedia). Samuti on olemas entsüklopeediaid, mis on kirjutatud paljudest teemadest, aga ühest kindlast vaatepunktist (kultuuriline, rahvuslik, riiklik, jne; näiteks "Suur nõukogude entsüklopeedia").

Entsüklopeediad ja Eesti

  • Eesti alal hakati saksa kultuuriringkonda kuulumise tõttu esmalt kasutama saksakeelseid entsüklopeediaid. Nende kättesaadavus oli juhuslik ja laiemat levikut need ei saanud.
  • Esimene väljaspool teadusasutusi ja intellektuaalide kodusid laialdasemalt kättesaadav entsüklopeedia oli venekeelne Brockhausi ja Efroni entsüklopeediline sõnastik (ilmus 1890-1907). See telliti paljudesse ametiasutustesse, samuti ka rikkamatesse peredesse.
Karl August Hermanni poolt väljaantud Eesti Üleüldise teaduse raamatu tiitelleht. Entsüklopeediast jõudis ilmuda esimene köide A-täht (1900-1904) ning osa teisest köitest B-täht (1906).
  • ENEKE on aastatel 1982–1986 ilmunud 4-köiteline noortele suunatud üldentsüklopeedia.
  • 2002. aastal tehti algust Vikipeedia projekti raames eestikeelse Vikipeediaga. Vikipeedia on mitmekeelne veebipõhine vaba sisuga entsüklopeedia, mida kirjutavad ühiselt paljud vabatahtlikud.

Veebientsüklopeediad

Pärast 2001. aastal alustatud Vikipeediat, mis on paljukeelne kõigile redigeerimiseks avatud universaalentsüklopeedia, on alustatud ka mitme teise veebientsüklopeediaga. Need erinevad Vikipeediast ühest küljest selle poolest, et redigeerimisõigus on piiratud — selleks tuleb tõendada oma asjatundlikkust antud valdkonnas, või koguni tuleb olla tunnustatud spetsialist antud küsimuses, artikleid retsenseeritakse ning autoriks olles tuleb esineda oma tegeliku nime all. Teisest küljest on need entsüklopeediad piiratuma temaatikaga. Peamised veebientsüklopeediad Vikipeedia kõrval on:

Lisaks neile on veel palju pisemaid veebientsüklopeediaid. Samuti on mitmed raamatuina trükitud entsüklopeediad teinud ome veebiversioonid — näiteks Encyclopædia Britannica, ja TEA entsüklopeedia.

Kirjandus

  • Eessõna 1932–1937 väljaantud Eesti Entsüklopeediale. (terviktekst)


Välislingid

ak:Obiara tumi kyerɛw bi no