Joseph Pilates: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Charlemagne3 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Charlemagne3 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
8. rida: 8. rida:
Pärast sõda naasis J. Pilates Saksamaale, kus ta tegi koostööd mitmete tantsu- ja võimlemisekspertidega, sealhulgas näiteks [[Rudolf Laban]]iga. Samuti jätkas ta tööd politseinike treenimisel.
Pärast sõda naasis J. Pilates Saksamaale, kus ta tegi koostööd mitmete tantsu- ja võimlemisekspertidega, sealhulgas näiteks [[Rudolf Laban]]iga. Samuti jätkas ta tööd politseinike treenimisel.


Pärast seda, kui tal paluti hakata treenima sõjaväge, lahkus ta [[1926]]. aastal, kodumaas pettununa, Saksamaalt ning reisis [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika]]sse. Teel uude maailma kohtas ta Clarat, oma tulevast naist ja äripartnerit. Koos rajasid nad [[New York|New Yorgis]] stuudio, kus J. Pilates jätkas oma treeningmeetodi arendamist, kuni jõudis lõpuks tulemuseni, mida tunneme täna [[pilates]]e-meetodina. Clara ja Joseph Pilates õpetasid ja juhendasid oma õpilasi New Yorgi stuudios mitu aastakümmet, leides oma kõige pühendunumad järgijad tantsijate ja [[balett|baleriin]]ide kogukonnast – kust pärinevad kõik meistrid, kes tänapäeval Joseph Pilatese elutööd edasi kannavad. Lisaks kirjutas J. Pilates mitu raamatud ning suutis viljaka leiutajana kinnitada 26 patenti.
Pärast seda, kui tal paluti hakata treenima sõjaväge, lahkus ta [[1926]]. aastal, kodumaas pettununa, Saksamaalt ning reisis [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika]]sse. Teel uude maailma kohtas ta Clarat, oma tulevast naist ja äripartnerit. Koos rajasid nad [[New York|New Yorgis]] stuudio, kus J. Pilates jätkas oma treeningmeetodi arendamist, kuni jõudis lõpuks tulemuseni, mida tunneme täna [[pilates]]e-meetodina. Clara ja Joseph Pilates õpetasid ja juhendasid oma õpilasi New Yorgi stuudios mitu aastakümmet, leides oma kõige pühendunumad järgijad tantsijate ja [[ballett|baleriin]]ide kogukonnast – kust pärinevad kõik meistrid, kes tänapäeval Joseph Pilatese elutööd edasi kannavad. Lisaks kirjutas J. Pilates mitu raamatud ning suutis viljaka leiutajana kinnitada 26 patenti.


J. Pilates suri [[1967]]. aastal 83 aasta vanuselt.
J. Pilates suri [[1967]]. aastal 83 aasta vanuselt.

==Õpilased==
Otseselt Pilatese käe all õppinud meistrite hulka kuuluvad:
* [[Romana Kryzanowska]]
* [[Eve Gentry]]
* [[Ron Fletcher]]
* [[Corola Trier]]
* [[Mary Bowen]]
* [[Kathy Grant]]
* [[Lolita San Miguel]]

==Vaata ka==
*[[Pilates]]

== Raamatud==
* ''Your Health'' Joseph H. Pilates (1934)
* ''Return to Life Through Contrology'' Joseph H. Pilates ja William J. Miller (1945)

==Välislingid==
* [http://www.truepilatesny.com/ www.truepilatesny.com]
* [http://truepilates.ee/ truepilates.ee]
* [http://pilates.about.com/od/historyofpilates/a/JPilates.htm/ Joseph Pilatese inglisekeelne kokkuvõtlik biograafia]

==Viited==
{{netiviide
| Autor = Britt Timusk
| Pealkiri = Timusk Pilates kodulehekülg
| URL = http://truepilates.ee/
| Aeg = 23. september 2011
| Kasutatud = 23.09.2011
| Keel = Eesti keeles
}}

{{netiviide
| Autor = Marguerite Ogle
| Pealkiri = Joseph Pilates: Founder of the Pilates Method of Exercise - A Brief Biography of Joseph Pilates
| URL = http://pilates.about.com/od/historyofpilates/a/JPilates.htm/
| Aeg = 1. veebruar 2011
| Kasutatud = 25.09.2011
| Keel = Inglise keeles
}}

[[Kategooria:Pilates]]
[[Kategooria:Tervis]]
[[Kategooria:Kehakultuur]]
[[Kategooria:Sündinud 1883]]
[[Kategooria:Surnud 1967]]

[[en:Joseph Pilates]]
[[de:Joseph H. Pilates]]
[[es:Joseph Hubertus Pilates]]
[[fa:ژوزف پیلاتس]]
[[fr:Joseph Pilates]]
[[it:Joseph Pilates]]
[[he:ג'וזף פילאטיס]]
[[lt:Joseph H. Pilates]]
[[nl:Joseph Pilates]]
[[no:Josef Pilates]]
[[pl:Joseph Pilates]]
[[pt:Joseph Pilates]]
[[ru:Пилатес, Йозеф]]
[[sr:Jozef Pilates]]

Redaktsioon: 26. september 2011, kell 14:30

Joseph Hubertus Pilates (9. detsember 1883 - 9. oktoober 1967) arendas välja, edendas ja levitas pilatese treeningmeetodit.

Elulugu

Joseph H. Pilates sündis 1883. aastal Mönchengladbachis Saksamaal. Tema isa oli kreeka päritolu auhinnatud võimleja ning ema tegeles naturopaatiaga. Lapsepõlves nõrga tervisega hädas olnud, nii astma, rahhiidi kui liigesepõletike all kannatanud Pilates pühendas kogu oma elu hea füüsilise vormi saladuste väljaselgitamisele. Juba lapsena uuris ta ja katsetas enda peal erinevaid treeningkavasid – nii kulturismi, gümnastikat, joogat kui kung-fu’d, olles 14-aastaselt juba sedavõrd heas vormis, et poseeris anatoomiliste kaartide joonistajatele. J. Pilates jõudis arusaamisele, et moodne elustiil, halb rüht ja vale hingamine on paljude tervisehädade põhjus. Ta leidis, et kui inimese nahk on võimeline pidevalt uuenema, siis peab olema võimalik tervendada ja tugevdada kõiki organeid ja kogu keha. See ajendaski teda välja töötama ainulaadse harjutuste kava ja uurima erinevate treeningvahendite kasutegureid, mille põhjal ta hiljem arendas välja omaenda unikaalsed treeningmasinad.

32-aastaselt kolis J. Pilates Inglismaale, kus ta andis enesekaitsetunde, tegutses professionaalse poksijana ning esines isegi tsirkuses. Esimese maailmasõja puhkedes võeti J. Pilates koos teiste sakslastega vahi alla ning paigutati vangilaagrisse. Laagris viibides õpetas ta teistele vangidele kehalisi harjutusi ning nimetas oma treeningmeetodit „kontroloogiaks“ – tänu harjutustele olid vangid hea tervise juures ja suutsid üle elada gripiepideemia, milles hukkus 1918. aastal tuhandeid inimesi. Seda aega saab ühtlasi lugeda pilatese-tehnika sünnihetkeks.

Pärast sõda naasis J. Pilates Saksamaale, kus ta tegi koostööd mitmete tantsu- ja võimlemisekspertidega, sealhulgas näiteks Rudolf Labaniga. Samuti jätkas ta tööd politseinike treenimisel.

Pärast seda, kui tal paluti hakata treenima sõjaväge, lahkus ta 1926. aastal, kodumaas pettununa, Saksamaalt ning reisis Ameerikasse. Teel uude maailma kohtas ta Clarat, oma tulevast naist ja äripartnerit. Koos rajasid nad New Yorgis stuudio, kus J. Pilates jätkas oma treeningmeetodi arendamist, kuni jõudis lõpuks tulemuseni, mida tunneme täna pilatese-meetodina. Clara ja Joseph Pilates õpetasid ja juhendasid oma õpilasi New Yorgi stuudios mitu aastakümmet, leides oma kõige pühendunumad järgijad tantsijate ja baleriinide kogukonnast – kust pärinevad kõik meistrid, kes tänapäeval Joseph Pilatese elutööd edasi kannavad. Lisaks kirjutas J. Pilates mitu raamatud ning suutis viljaka leiutajana kinnitada 26 patenti.

J. Pilates suri 1967. aastal 83 aasta vanuselt.

Õpilased

Otseselt Pilatese käe all õppinud meistrite hulka kuuluvad:

Vaata ka

Raamatud

  • Your Health Joseph H. Pilates (1934)
  • Return to Life Through Contrology Joseph H. Pilates ja William J. Miller (1945)

Välislingid

Viited

Britt Timusk (23. september 2011). "Timusk Pilates kodulehekülg" (Eesti keeles). Vaadatud 23.09.2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)

Marguerite Ogle (1. veebruar 2011). "Joseph Pilates: Founder of the Pilates Method of Exercise - A Brief Biography of Joseph Pilates" (Inglise keeles). Vaadatud 25.09.2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)