Alküülhaliidid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: ar:هالوألكان
Kustutatud kogu lehekülje sisu
1. rida: 1. rida:
'''Alküülhaliidid''' ehk '''alküülhalogeniidid''' ehk '''haloalkaanid''' on [[orgaanilised ühendid| orgaaniliste ühendite]] klass, mida võib vaadelda tuletatuna [[alkaanid]]est, nii et üks või enam [[vesinik]]u [[aatom]]it on asendatud [[halogeen]]i (F, Cl, Br, I) aatomi(te)ga, see tähendab sisaldavad süsinik-halogeen sidet (tähistatakse C–Hlg või C–X). Siia kuuluvad [[alküülfluoriidid]], [[alküülkloriidid]], [[alküülbromiidid]] ja [[alküüljodiidid]].

Sõluvalt sellest, kas halogeeni aatom asub ühe, kahe või kolme [[alküülrühm]]aga (R) seotud süsiniku aatomi juures, liigitatakse alküülhaliidid [[primaarne süsinikuaatom|primaarseiks]] (RCH<sub>2</sub>X), [[sekundaarne süsinikuaatom|sekundaarseiks]] (R<sub>2</sub>CHX) ja [[tertsiaarne süsinikuaatom|tertsiaarseiks]] (R<sub>3</sub>CX).

Kuna [[halogeen]]i [[aatom]] on [[elektronegatiivsus|elektronegatiivsem]] kui [[süsinik]]u aatom, siis C–X side on polariseeritud, nii et halogeeni aatomil on osaline negatiivne laeng ja süsiniku aatomil on osaline positiivne laeng.

Alküülhaliidide [[molekul]]is on halogeeni aatom suhteliselt kergesti asendatav mitmete teiste [[funktsionaalrühm]]adega (näiteks [[nukleofiilse asenduse reaktsioon]]id). Võimalikud on HX [[elimineerimisreaktsioon]]id vastava [[alkeen]]i moodustumisega.

Enimkasutatavad alküülhaliidide saamise meetodid on alkeenide [[hüdrohalogeenimine]] (+HX), alkeenide [[halogeenimine]] (+X<sub>2</sub>) ja saamine [[alkoholid]]est OH-rühma asendamisel halogeeni aatomiga.

Alküülhalogeniide kasutatakse ulatuslikult keemiatööstuses, olmekeemias, keemialaborites jm. Näiteid: [[kloroetaan]]i C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>Cl kasutati [[tetraetüülplii]] tootmiseks; [[diklorometaan]] CH<sub>2</sub>Cl<sub>2</sub> ja [[1,2-dikloroetaan]] ClCH<sub>2</sub>CH<sub>2</sub>Cl on kasutusel [[solvent]]idena; [[kloroform]] CHCl<sub>3</sub> on tuntud kui [[anesteetik]] ja kasutatakse [[teflon]]i (polütetrafluoroeteen) tootmisel.
==Vaata ka==
*[[Alküülrühm]]
*[[Haliidid]]

[[Kategooria:Orgaaniline keemia]]
[[Kategooria:Halogeniidid]]

[[ar:هالوألكان]]
[[ca:Haloalcà]]
[[cs:Halogenderiváty]]
[[cy:Halogenoalcan]]
[[de:Fluorkohlenwasserstoffe]]
[[el:Αλκυλαλογονίδια]]
[[en:Haloalkane]]
[[es:Haloalcano]]
[[fr:Halogénoalcanes]]
[[ko:할로알케인]]
[[it:Alogenuri alchilici]]
[[he:הלואלקאן]]
[[ka:ჰალოგენალკანები]]
[[lv:Halogēnogļūdeņraži]]
[[lt:Alkilhalidai]]
[[hu:Halogénezett szénhidrogének]]
[[mk:Алкилхалогенид]]
[[nl:Halogeenalkaan]]
[[ja:ハロゲン化アルキル]]
[[no:Hydroklorfluorkarbon]]
[[pl:Halogenki alkilowe]]
[[pt:Haloalcano]]
[[ro:Compuși halogenați]]
[[ru:Галогеноалканы]]
[[fi:Haloni]]
[[sv:Halogenalkan]]
[[zh:卤代烷]]

Redaktsioon: 14. september 2011, kell 12:11