Keemia ajalugu Eestis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Keemia ajalugu Eestis''' on siinse [[keemia]]teaduse, keemialase koolituse, [[keemiatöös]]tuse, keemiaga seotud muude tegevuste ja inimeste [[ajalugu]].
'''Keemia ajalugu Eestis''' on siinse [[keemia]]teaduse, keemialase koolituse, [[keemiatöös]]tuse, keemiaga seotud muude tegevuste (eestikeelsete keemiaraamatute, keemiaaparatuuri jm) ning inimeste [[ajalugu]].


==Eellugu==
==Eellugu==

Redaktsioon: 14. september 2011, kell 10:33

Keemia ajalugu Eestis on siinse keemiateaduse, keemialase koolituse, keemiatööstuse, keemiaga seotud muude tegevuste (eestikeelsete keemiaraamatute, keemiaaparatuuri jm) ning inimeste ajalugu.

Eellugu

Keemiatehnoloogia areng külades[1] sai alguse sellest, et meie esiisadel oli väga vaja tõrva, rauda, lupja, viina jpm. Neid valmistati juba mitmeid sajandeid tagasi taludes ja mõisates püstitatud ahjudes kohapealseteks vajadusteks. 18. sajandi keskpaiku hakati mõisates asutama tulutoovaid viinavabrikuid, tõrva- ja lubjapõletusahje, telliselööve, aga ka klaasi- ja paberivabrikuid. 19. sajandi keskel korraldati Tartu Ülikoolis tehnoloogiakursusi õllepruulimisest, nahaparkimisest, lubjapõletamisest jm vajalikest oskustest (lühike ajaloo kokkuvõte on alljärgnevates artiklites):

Institutsioonide areng

  • Tartu Ülikool (TÜ) sai 1850. aastal esimesena Vene alade ülikoolidest õiguse koolitada kõrgharidusega keemikuid. Seda aastat peetakse TÜ keemiaosakonna alguseks. 1919 alustas TÜ tööd eestikeelse rahvusülikoolina.
  • Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ). Eesti iseseisvumine (1918) tõi päevakorda tehnilise hariduse vajaduse. Oluliseks hoovaks keemiainseneride koolituse käivitamisel sai Eesti tähtsaima maavara põlevkivi kasutuselevõtt. Järjepideva keemia ja keemiatehnoloogia õpetamise algusaastaks tuleks pidada aastat 1919, mil tehnikaülikooli eelkäijaks olnud Tallinna Tehnikumis loodi tehnilise keemia osakond. Kõrgkooli tasemel õpetamise algus oli aastal 1936, millal Tallinna Tehnikumist sai tehnilise ülikooli staatuses olev Tallinna Tehnikainstituut, alates 1938 Tallinna Tehnikaülikool, 1944–1989 nimetati Tallinna Polütehniline Instituut.
    • TTÜ keemiateaduskond.[3] Tallinna Tehnikainstituudi keemiaosakond asutati 1936. Algul loodi neli laboratooriumi: anorgaanilise ja analüütilise keemia, orgaanilise keemia, füüsikalise keemia ning keemilise tehnoloogia laboratooriumid; Tartust kolis siia ka õlikivide uurimise laboratoorium. 1938 reorganiseeriti keemiaosakond teaduskonnaks. Kooskõlas tehnikakõrgkooli olemusega seondus siinne õppe- ja uurimistöö rakenduslike suundade arendamisega, seejuures suurel määral Eesti loodusvarade (fosforiidid, põlevkivid, savid) tehnoloogiaga.
Teine maailmasõda tõi kaasa nii keemiaõppejõudude kui ka uuringute segipaiskamise. Järgnev nõukogude periood 1945–1991 kujunes Moskvast tulnud direktiivide täitmiseks.
Aasta-aastalt kasvasid põlevkivi kaevandamine, töötlemine ja sellega seotud uuringud ning spetsialistide õpetamine. Olulisematest suundadest arenesid veel fosfaatide keemia ja tehnoloogia, tuhkade kasutuse uurimine, polükondensatsioonliimide loomine, biotehnoloogilised (ensümoloogia) meetodid, pooljuhtide tehnoloogia jpm.
    • TTÜ keemiainstituut.[4] Eesti taasiseseisvumisega 1991 kaasnenud muudatused tingisid ka Tallinna Tehnikaülikooli ümberorienteerimise väikeriigi vajadustele ja võimalustele. 1992 moodustati keemiainstituut keemiateaduskonna raames tollaste kateedrite ja laboratooriumide reorganiseerimise teel, kusjuures siia koondati keemia alusvaldkondade õpetamine.
Keemiainstituut pakub rahvusvaheliselt konkurentsivõimelist õppe-, teadus- ja arendustööd oma kompetentsi valdkondades: anorgaanilise, analüütilise, orgaanilise, bioorgaanilise ja arvutikeemia, ning biotehnoloogia ning molekulaartehnoloogia alal.
  • Eesti Teaduste Akadeemia (TA) asutati 1938. aastal, kuid järjepidevat tegutsemist loetakse alates 1946. aastast. ENSV TA alluvusse kuulus rida uurimisinstituute. Mitmetes instituutides oli vastavalt vajadustele rohkem või vähem ka keemiat ja arendati analüütilist aparatuuri, näiteks Eksperimentaalbioloogia Instituut, Spetsiaalne Konstrueerimisbüroo, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut.
    • TA Keemia Instituut (eksisteeris 1947–2002).[5] Sõjajärgses Eesti NSV-s loodi 1947. aastal ENSV TA alluvuses rakenduskeemia uurimisasutusena Keemia Instituut tol ajal põhiliselt Eesti põlevkivi ümbertöötlemise, tehnoloogia ja energeetika arendamiseks. Hiljem uurimistemaatika laienes mitmetesse teistesse valdkondadesse: füüsikaline keemia, instrumentaalanalüüs, orgaaniline süntees, matemaatiline modelleerimine, bioorgaaniline keemia, keskkonnakeemia jm.
    • TA Tehniline Katsebaas. Selles Männikul asunud üksuses olid pilootseadmed dikarboksüülhapete, taimekasvustimulaatorite, lõhnaainete (tsitraal, iroon jt), taimekaitsepreparaatide jm, hiljem ka biopreparaatide väikesemahuliseks eksperimentaal-tootmiseks TA Keemia Instituudis väljatöötatud tehnoloogiate järgi.
    • Teadusajakiri Teaduste Akadeemia Toimetised. Alates 1952 ilmus selles keemia ja keemiatehnoloogia alaseid artikleid esialgu vene, hiljem inglise keeles eestikeelsete kokkuvõtetega.
  • Põlevkivikeemia. Eesti tähtsaim maavara, põlevkivi, on olnud selleks „mootoriks”, tänu millele on käivitunud keemikute ja keemiainseneride koolitus ning Eesti suuremate keemiaettevõtete teke ja areng. Eesti Põlevkivitööstus andis soojuse ja valguse Eesti majapidamistele alates 1924. aastast, mida loetakse põlevkivikeemiatööstuse (õlitööstuse) alguseks. Kümne aastaga ehitati kolm tolle aja võimsamat põlevkiviõlivabrikut.
Põlevkivikeemia ja -tehnoloogia alase uurimis- ja arendustöö suuremateks uurimisasutusteks kujunesid Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ), ja nõukogude ajal loodud TA Keemia Instituut ning Põlevkiviuurimiseinstituut. Kerogeenpõlevkivi pürolüüsil saadakse põhifraktsioonidena gaas ja õli, kõrvalproduktidena fenoolvesi, koks ja tuhk. Esmaste produktide töötlemisel on saadud üle paarikümne väärtusliku produkti.
    • Põlevkiviuurimise Instituut. 1958. a rajati Kohtla-Järvel Põlevkiviuurimise Instituut, millest sai NL põlevkiviuuringute (eeskätt tehnoloogia) tähtsaim keskus.
    • Põlevkivitöötlemise tehased: Kiviõli Keemiatööstuse OÜ, Viru Keemia Grupp AS, RAS Kiviter, AS Narva Elektrijaamad
    • Silmet. 1946 alustati Sillamäel "Kombinaadis nr. 7" (praegune tehas Silmet) põlevkivitöötlemise asemel uraanitöötlemist. 1970 algas haruldaste metallide ja haruldaste muldmetallide tootmine. Ka Eesti diktüoneemakilda töötlemise tehnoloogiat võiks arendada mitmete haruldaste metallide tootmiseks. Diktüoneemakilda lagundamise ja produktidega seotud uurimistöö toimus TA Keemia Instituudi rikastamisprotsesside sektoris.
    • Teaduslik-tehniline ajakiri Gorjutšie Slantsõ alustas ilmumist 1984. aastal, hiljem kujunes sellest rahvusvaheline ajakiri Oil Shale.
    • Ajakiri Eesti Põlevloodusvarad ja -jäätmed ilmub aastast 2004.
  • Keemiatööstuse alguseks Eestis loetakse Mayeri keemiatehase asutamist 1876. Kokkuvõtlik ülevaade keemiatööstusest on EKTL koduleheküljel.

[6] Lisaks on linke keemiaettevõte lehekülgedele. [7]

    • Olulisemad keemiatööstuse ettevõtete tooted lisaks põlevkivitoodetele: tsement, lubi, väetised, klaas, paber ja tselluloos ning tarbekeemia tooted.
    • Eesti Keemiatööstuse Liit (EKTL, loodud 1991)[8] on keemiatööstuse ettevõtteid ühendav mittetulundusühing, et ühiste jõududega lahendada üleskerkinud probleeme.
  • Eesti Keemia Seltsi (mittetulundusühing, asutatud 1919) eesmärgiks on olnud keemikute koondamine ühiseks kutsealaseks tööks. Järjepidevalt on korraldatud keemiapäevi, tegeldakse keemiaterminoloogia ja keemia ajaloo küsimustega.

Keemikuid

Vaata Keemikute loend

Kirjandust

  1. Tallinna Tehnikaülikooli keemiateaduskond 1936 - 2002, koostaja Helvi Hödrejärv, TTÜ Kirjastus 2011, 296 lk.
  2. Department of Chemistry, Tallinn University of Technology. 2010. TTÜ Kirjastus, 62 lk.
  3. Eesti Keemia Selts 1919–1999, koostanud Valdek Mikkal, Tallinn 1999, 110 lk
  4. Paul Kogerman ja tema aeg, koostanud Aili Kogerman, Teaduste Akadeemia Kirjastus, Tallinn 2004, 282 lk.
  5. Мартинсон Х.Р. Основные тенденции развития химической науки в Советской Эстонии / АН ЭССР - Таллинн, Валгyс, 1988, 83 с.
  6. Tartu Riikliku Ülikooli keemiaosakond 1977-1986., Tartu, 1988.
  7. Tartu Riikliku Ülikooli keemiaosakond 1947-1972., Tartu, 1972.



Viited