Fluoriidid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kustutatud kogu lehekülje sisu
P Tühistati kasutaja 195.13.151.3 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi ZéroBot.
1. rida: 1. rida:
'''Fluoriidid''' on [[vesnikfluoriidhape|vesinikfluoriidhappe]] [[soolad]] ja samuti kõik [[anorgaaniline ühend|anorgaanilised ühendid]], mis koosnevad [[fluor]]ist ja mingist muust [[keemiline element|elemendist]]. (Varem nimetati fluoriidideks kõiki fluori[[keemiline ühend|ühendeid]].)

Kui fluoriid on fluori ühend [[metall]]iga, siis on [[keemiline side|keemiliseks sidemeks]] [[iooniline side]]. Kui fluoriid on fluori ühend [[mittemetall]]iga, siis on keemiliseks sidemeks [[kovalentne side]], kuigi ühine [[elektronpaar]] on rohkem fluori aatomite poole tõmmatud.

Fluoriidid tekivad [[redoksreaktsioon]]is, kus [[oksüdeerija]]ks on fluor, või [[vesinikfluoriidhape|vesinikfluoriidhappe]] reageerimisel metalliga.


==Lähtehape==

* [[vesinikfluoriid]] (keemiline valem HF), fluoriid, mille [[vesilahus]] ([[vesinikfluoriidhape]]) on [[happelisus|happeliste]] omadustega

==Näited==
* [[naatriumfluoriid]] (NaF), seda on kasutatud lisandina [[hambapasta]]s

==Vaata ka==
*[[Haliidid]]

[[Kategooria:Soolad]]
[[Kategooria:Halogeniidid]]

{{ToimetaAeg|kuu=oktoober|aasta=2010}}

[[ar:فلوريد]]
[[zh-min-nan:Khí-kho ê hu̍t-hoà-bu̍t]]
[[ca:Fluorur]]
[[cs:Fluoridy]]
[[de:Fluoride]]
[[dv:ފްލޮރައިޑް]]
[[en:Fluoride]]
[[es:Fluoruro]]
[[fr:Ion fluorure]]
[[ko:플루오린화물]]
[[it:Fluoruro]]
[[he:פלואוריד]]
[[nl:Fluoride]]
[[ja:フッ化物]]
[[pl:Fluorki]]
[[pt:Fluoreto]]
[[ru:Фториды]]
[[simple:Fluoride]]
[[fi:Fluoridi]]
[[sv:Fluorid]]
[[uk:Флуориди]]
[[zh:氟化物]]

Redaktsioon: 12. september 2011, kell 12:17

Fluoriidid on vesinikfluoriidhappe soolad ja samuti kõik anorgaanilised ühendid, mis koosnevad fluorist ja mingist muust elemendist. (Varem nimetati fluoriidideks kõiki fluoriühendeid.)

Kui fluoriid on fluori ühend metalliga, siis on keemiliseks sidemeks iooniline side. Kui fluoriid on fluori ühend mittemetalliga, siis on keemiliseks sidemeks kovalentne side, kuigi ühine elektronpaar on rohkem fluori aatomite poole tõmmatud.

Fluoriidid tekivad redoksreaktsioonis, kus oksüdeerijaks on fluor, või vesinikfluoriidhappe reageerimisel metalliga.


Lähtehape

Näited

Vaata ka