Suur tasandik: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
RedBot (arutelu | kaastöö)
P r2.5.2) (robot muutis: vi:Đại Bình nguyên Bắc Mỹ
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.4) (robot lisas: kk:Ұлы жазықтар
39. rida: 39. rida:
[[it:Grandi Pianure]]
[[it:Grandi Pianure]]
[[he:המישורים הגדולים]]
[[he:המישורים הגדולים]]
[[kk:Ұлы жазықтар]]
[[lv:Lielie līdzenumi]]
[[lv:Lielie līdzenumi]]
[[lt:Didžiosios lygumos]]
[[lt:Didžiosios lygumos]]

Redaktsioon: 26. august 2011, kell 01:19

Suure tasandiku kaart

Suur tasandik (inglise keeles Great Plains) on mägede-eelne lavamaa USA-s ja Kanadas Kaljumäestikust ida pool. Tasandiku kõrgus on umbes 700—1800 m üle merepinna, pikkus on umbes 3000 km ja laius 500 kuni 800 km.

Suurem jagu sellest on kaetud preeria, stepi ja rohtmaaga. USA osariikidest jäävad Suure tasandiku alale Colorado, Kansas, Montana, Nebraska, New Mexico, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Texas ja Wyoming, Kanada provintsidest Alberta, Manitoba ja Saskatchewan. Mõned geograafid arvavad Suure tasandiku hulka ka osa Mehhiko territooriumist, kuid paljud peavad piiriks Rio Grande jõge.

Terminit Suur tasandik kasutatakse Ameerika Ühendriikides, kirjeldamaks üht osa veelgi suuremast füsiograafilisest üksusest nimega Sisetasandik (Interior Plains), mis hõlmab enamikku Põhja-Ameerika sisealadest. Seda tarvitatakse ka inimgeograafilise regiooni kohta, viidates tasandikuosariikidele (Plains States) või tasandikuindiaanlastele (Plains Indians).

Kanadas kasutatakse seda terminit harva. Kanada loodusvarade amet peab Sisetasandikku üksuseks, mis koosneb reast omavahel seotud platoodest ja tasandikest. Ka "The Atlas of Canada" ei kasuta sellist nime nagu Suur tasandik. Kanada inimgeograafias tarvitatakse tavaliselt terminit preeria ning seda piirkonda tuntakse Preeriaprovintside (Prairie Provinces) nime all.