Mulla klassifikatsioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: 'thumb|[[Mullatüüpe]] '''Mulla klassifikatsioon''' on muldade süstemaatiline rühmitamine nende tekke, geneesi (arengu), [[...'
 
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: de, es, fa, fi, fr, is, it, mk, nl, pl, ru, simple, sv
22. rida: 22. rida:
[[Kategooria:Mullateadus]]
[[Kategooria:Mullateadus]]


[[de:Bodenklassifikation]]
[[en:Soil classification]]
[[en:Soil classification]]
[[es:Clasificación de suelos]]
[[fa:طبقه‌بندی خاک]]
[[fr:Classification française des sols]]
[[is:Jarðvegsgerð]]
[[it:Classificazione dei suoli]]
[[mk:Класификација на почвите]]
[[nl:Bodemclassificatie]]
[[pl:Systematyka gleb]]
[[ru:Классификация почв]]
[[simple:Soil classification]]
[[fi:Maannos]]
[[sv:Jordmån]]

Redaktsioon: 18. august 2011, kell 20:49

Mullatüüpe

Mulla klassifikatsioon on muldade süstemaatiline rühmitamine nende tekke, geneesi (arengu), protsesside, profiili ja selle diferentseerumise, diagnostiliste horisontide ja omaduste alusel taksonoomilisteks üksusteks[1].

Mõnevõrra sarnaselt biosüstemaatika kategooriatele eristatatakse mullateaduses (kahanevas järjekorras) seltse (order), alamseltse (suborder), klasse, tüüpe, alltüüpe, liike ja erimeid[1]. Neid nimetatakse muldade taksonoomilisteks üksusteks, millesse kuuluvate muldade kogum on takson[1]. Enamiku klassifikatsioonide põhiühikuks on mullatüüp.

Mulla klassifikatsioone on nii globaalseid, klassifitseerides kõiki muldi Maal, kui ka riiklikke ja kohalikke, mis käsitlevad muldi kindla riigi või selle mingi osa piires. Välja on töötatud ka spetsiifilisi, puhtrakenduslikke mulla klassifikatsioone, mis lähtuvad maakasutuse või majandusharu huvidest, nt metsamuldade, melioreeritavate jm muldade klassifikatsioonid[1].

Globaalsetest mulla klassifikatsioonidest on tuntuimad FAO mulla klassifikatsioon (WRB, World Reference Base) 30 suure taksoniga (Great Soil Groups) ja nende alljaotustega, ning USA Põllumajanduse Departemangus välja antud USDA mulla klassifikatsioon (USDA Soil Taxonomy). Ehkki neid kahte klassifikatsiooni kasutatakse kõikides maailma riikides, on paljudel riikidel kõrvuti ka oma rahvuslikud mulla klassifikatsioonid. Praegusel ajal püütakse rahvuslikke mulla klassifikatsioone ühtlustada USDA ja FAO mulla klassifikatsioonidega[1].

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Reintam, L. Märksõnu mullateadusest ja ökoloogiast [1] (vaadatud 18.08.2011)

Kasutatud kirjandus

  • Reintam, L. Märksõnu mullateadusest ja ökoloogiast [2] (vaadatud 18.08.2011)