HTML5: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MainFrame (arutelu | kaastöö)
28. rida: 28. rida:
{{Veebitehnoloogiad}}
{{Veebitehnoloogiad}}


[[Kategooria:Elektrooniliste dokumentide markeerimiskeeled]]
[[Kategooria:Märgistuskeeled]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Redaktsioon: 18. august 2011, kell 12:16

HTML5 on ülemaailmse veebi tuumikkeele HTML viies põhiredaktsioon. XML kujul väljendatava HTML5 nimetus on XHTML 5.[viide?] HTML5 teerajaja on alates 2004. aastast olnud WHATWG, mis on koostöö põhiliste veebilehitsejate avaldajate vahel, kust Microsoft on märkisväärselt välja jäänud. HTML5 võttis 2007. aastal töö alguspunktina omaks uus W3C töörühm.[1] HTML5 varasem nimetus oli "Web Applications 1.0".

HTML5 pakub arvukalt uusi elemente ("märgendeid") ja atribuute, mis iseloomustavad tänapäeva veebikülgede tüüpilist kasutust. Mõni uus on olemuselt sarnane <div>...</div> ja <span>...</span> märgenditele, kuid mõni nagu näiteks <nav>...</nav> (veebikülje navigeerimisala) ja <footer>...</footer> (jalus) omavad paigutamise tähendust veebilehel. Selliste märgendite eesmärk on hõlbustada otsimootori indekseerimist ja veebilehtede näitamist pisikeste ekraanidega seadmete poolt. Muud elemendid lisavad standardiseeritud liidese abil uusi võimalusi, nagu näiteks <audio>...</audio> ja <video>...</video> elemendid.

Välja on jäetud näiteks puhtalt esitluseks kasutatavad elemendid <center>...</center> ja <font>...</font>, mille otstarvet saab kaskaadlaadistikuga saavutada.

Erinevused võrreldes HTML 4-ga

Siin on põgus loend erinevustest ja mõningad spetsiifilisemad näited:

  • Uued sõelumisreeglid, suunatud paindlikumaks sõelumiseks ja ühilduvuseks.
  • Uued elemendid - section, video, progress, nav, meter, time, aside, canvas
  • Uued input atribuudid - time, email, url
  • Uued atribuudid - ping, charset, async
  • Globaalsed atribuudid (saab rakendada igal elemendil) - id, tabindex, repeat
  • Välja jäetud elemedid - center, font, strike

Veatöötlus

HTML5 lehitseja peaks olema väärade sõnede töötlemisel paindlik. See vastandub XHTMLga, kus veebilehitseja peab kasvõi ühe väära tähemärgi või puuduva sulgeva märgise puhul keelduma lehte kuvamast. HTML5 on nii kujundatud, et vanemad HTML 4 lehitsejad võivad ohutult uusi HTML5 konstruktsioone eirata. Vastupidiselt HTML 4-le, kirjeldab HTML5 spetsifikatsioon täpselt kuidas lehitseja peaks vääraid sõnesid töötlema, et erinevad nõuetele vastavad lehitsejad annaksid sellistel juhtudel sama tulemuse.

Viited

  1. Dan Connolly. results of HTML 5 text, editor, name questions. W3C public-html arhiiv. 9 mai 2007.

Välislingid