Windows 98: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.4) (robot muutis: sr:Виндоус 98
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: bs:Windows 98
69. rida: 69. rida:
[[id:Windows 98]]
[[id:Windows 98]]
[[ms:Windows 98]]
[[ms:Windows 98]]
[[bs:Windows 98]]
[[bg:Windows 98]]
[[bg:Windows 98]]
[[ca:Windows 98]]
[[ca:Windows 98]]

Redaktsioon: 13. august 2011, kell 17:12

Windows 98 (koodnimega Memphis) on graafilise kasutajaliidesega operatsioonisüsteem, mille Microsoft laskis välja 25. juunil 1998.

Windows 98 on Windows 95 järglane. Mõlemad on hübriidsed 16/32-bitised monoliitsed MS-DOSil baseeruva buudilaaduriga tooted. Windows 98-le järgnes 14. septembril 2000 Windows Me.

Iseloomustavad tunnused

DOS-il põhinevatest süsteemidest peetakse Windows 98-t tavaliselt parimaks. Windows Me ei ole nii stabiilne, mis ilmneb siiski vaid üksikute riistvara ja tarkvara konfiguratsioonide korral. MS-DOS on integreeritud tervikusse ja nagu Windows 95-s , nii ka Windows 98-s jäi DOS-i põhiliseks ülesandeks vaid süsteemikäivitus.

Windows 98-t on kaks versiooni: esialgne väljalase ja Windows 98 SE (Second Edition e teine väljalase).

Esimese väljaslaske uuendused Windows 95-ga võrreldes

Windows 98 on esimene MS-DOS-põhine operatsioonisüsteem, mis juba oma põhiinstallatsoonis on läbi ja lõhki 32-bitine: erinevalt Windows 95-st enam üksikuid mooduleid ja taustaprogramme 16-bitises režiimis ei käivitata. Seetõttu töötavad mõned vanemad DOS-programmid Windows 98-s aeglasemalt kui Windows 95-s.

Uuendusteks olid parem AGP ja USB toetus. Mõlemad olid juba Windows 95 B-väljalaskes, kuid USB toetus on seal nii vigane, et enamik draivereid end alles Windows 98-s installida lasevad. Suuremad kui 2 Gb kõvakettad on FAT32 failisüsteemiga (need olid samuti Windows 95 B-väljalaskes).

Osa vahendeid, mida saab Windows 95-s Internet Explorer 4.0 versiooniga lisada, on Windows 98-sse juba integreeritud, näiteks Internet Exploreri integreerimine kasutajaliidesesse, Active Desktop, tõhusam Windows Explorer, UNC (Uniform/Universal Naming Convention – aadressidele ja võrguarvutitele saab aadressiribast juurde pääseda).

Kuna sarnaseid funktsioone Windows 95-ga oli päris palju, levis SE-väljalaske ilmumiseni kriitikat, et Windowsi on liiga vähe arendatud ja peamiselt turunduslikel põhjustel turule toodud.

Lisaks ilmnesid esimeses väljalaskes stabiilsuse ja ühilduvuse probleemid. Neid võis aimata juba operatsioonisüsteemi lõppversiooni esitlusel 1998, kui Bill Gatesi kaasesineja tõi täiendavat riistvara ühendades paha aimamata esile sinise surmaekraani.[1]

Teine väljalase

Windows 98 võlgneb oma edu eest tänu suuresti Windows 98 SE-le (teisele väljalaskele), mis avaldati 10. juunil 1999. Ehkki SE ei olnud oma eellasele tasuta kättesaadav uuendus, saatis seda ikkagi suur müügiedu, kuna esimese väljalaskega võrreldes sisaldas see otsustavaid täiendusi, mis on tänapäevalgi tähtsad. Muuhulgas sisaldas see täiustatud USB-toetust ja olulisi täiendusi võrgutoetuses, näiteks Internetiühenduse jagamine (Internet Connection Sharing), mis võimaldas kohtvõrgus korraga mitmel arvutil läbi NATi ühte internetiühendust kasutada. See vahend oli millegipärast probleemne, keeruline tööle panna ja ebastabiilne.

Teises väljalaskes sisaldus ka parandus mälu ülevoolu probleemile, mille pärast kukkus enamik Windows 98 esimese väljalaske süsteeme kokku, kui need 48 tunniks tööle jäid. Sellele lasti Windows Update kaudu eraldi veaparandus välja.

Teiste vahendite ja programmide seas vahetati välja Internet Explorer 4.0 oluliselt kiirema ja kergema Internet Explorer 5.0 vastu, millest sai veebilehitsejate turuliider. Uuendusteks olid DirectX 6.1, Windows Media Player 6.1, NetMeeting 3.0, Microsoft Installer (MSI) ja integreeritud toetus DVD-ROM-ajamitele. Suuremat osa sellest sai mõlemal versioonil versiooniuuendustega täiendada. Kahjuks ei lase paljud programmid end esimesele väljalaskele installida, isegi kui see kõigi süsteemiuuendustega suudaks neid toetada.

Kasutajaliides

Edasiarendusi sai kasutajaliides, mille paljusid elemente on näha hilisemas Windows 2000-s ning Windows XP-s ja Vistas. Täienenud on riistvara toetus ja uuendatud süsteemihaldust.

Windows 98 tööriistad

ScanDisk

ScanDisk on väike programm, mis kontrollib kõvaketast tõrgete, vigade jne. järele. Windows 98-s muutus ScanDiski töölepanek süsteemikäivituse ajal kohustuslikuks pärast mis tahes taaskäivitust, mis toimus opertsioonisüsteemi normaalse kinnipanekuta (tavaliselt toitekatkestus).

Kettadefragmentor

Kettadefragmentor aitab osade kaupa kõvakettale salvestatud failid kirjutada failisüsteemis järjestikku. Seekaudu kiireneb failide lugemine ja kirjutamine ning kiireneb süsteemi käivitamine. Kettadefragmentor pärineb Symanteci Norton DiskDoctorist.

DirectX

Microsoft Windows 98-le saab installeerida praegu uusima DirectX 9.0 C versiooni.

Internet Explorer

Internet Exploreri esmaversioonid Windows 98-s
Windows 98 Gold Internet Explorer 4.01
Windows 98 SE Internet Explorer 5.0

Viited

  1. BBC uudis, juhtumist on olemas ka video