Bioindikaator: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.4) (robot lisas: kk:Биокөрсету
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.4) (robot lisas: kk:Биокөрсеткіш
28. rida: 28. rida:
[[gl:Bioindicador]]
[[gl:Bioindicador]]
[[it:Indicatore biologico]]
[[it:Indicatore biologico]]
[[kk:Биокөрсету]]
[[kk:Биокөрсеткіш]]
[[pl:Gatunek wskaźnikowy]]
[[pl:Gatunek wskaźnikowy]]
[[pt:Bioindicador]]
[[pt:Bioindicador]]

Redaktsioon: 3. august 2011, kell 15:57

Bioindikaatorid (ka bioloogilised indikaatorid) on bioindikatsioonis kasutatavad, tavaliselt liigid (indikaatorliigid) või kõrgemad ökoloogilised rühmad, kelle järgi saab hinnata keskkonna või ökosüsteemi seisundit. Harvem kasutatakse bioindikaatoreina ka isendite bioloogilisi ja füsioloogilisi tunnuseid, üksikuid isendeid, populatsioone jt. Bioindikaatoriks võib olla mis tahes bioloogiline liik, kooslus jt, kelle elutalitlust, populatsioone või seisundit vaadeldes saab hinnata ökosüsteemi või keskkonna seisundit.

Näiteks üks bioindikaatorite kompleks on veekogus elavad aerjalalised ja väikesed vähid. Neid organisme jälgides võib veekogus avastada probleeme ja hinnata seisundit, vaadeldes nende elusorganismide keemilisi, füsioloogilisi ja käitumuslikke iseloomujooni ja võimalikke muutuseid.

Bioindikaatoritena on Eestis põhjalikumalt uuritud samblikke. Erineva tundlikkusega samblikuliikide leviku alusel on koostatud nii Tartu kui Tallinna lihhenoindikatsioonilised kaardid, mis iseloomustavad linna eri piirkondade õhu puhtust.

Sõltuvalt valitud organismide eluvormist saab eristada järgmisi biondikaatoreid:

Vaata ka