Deferent: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Lehekülg asendatud tekstiga 'You are animal, pig and an idiot.'
Tühistati muudatus 2593462, mille tegi 46.109.112.246 (arutelu)
1. rida: 1. rida:
'''Deferent''' on ajalooline mõiste [[astronoomia]]s, mida kasutati taevakehade [[orbiit]]ide kirjeldamiseks. Matemaatiliselt on see tavaline [[ringjoon]].
You are animal, pig and an idiot.

==Mõiste sisu==
[[Image:Epicycle_letters.png|thumb|[[Ptolemaiose maailmasüsteem]]: A- [[epitsükkel]], B-[[ekvantpunkt]], C- deferent, sinine punkt- Maa, punane punkt- planeet, rist B ja Maa vahel - deferendi keskpunkt]]
Mõnedes [[Geotsentriline maailmasüsteem|geotsentrilistes maailmasüsteemides]] ja ka mitte geotsentrilistes maailmasüsteemides kirjeldati [[planeet]]ide orbiite kahe ringjoone abil: esimesel ringjoonel liikus teine, harilikult väiksem ringjoon. Seda esimest ringjoont, millel liikus mitte planeet, vaid teine ring nimetatigi ''deferendiks''.

Arvatakse, et mõiste võttis esimesena kasutusele [[Apollonios Pergest]]. Kõige tuntuim deferentide kasutaja oli [[Klaudios Ptolemaios]]. Mõistet kasutati astronoomias kuni [[Johannes Kepler]]i poolt avastatud elliptiliste orbiitide kasutuselevõtuni.

== Vaata ka ==
* [[Epitsükkel]]
* [[Geotsentriline maailmasüsteem]]
* [[Astronoomia ajalugu]]

[[Kategooria:Astronoomia]]

Redaktsioon: 16. juuli 2011, kell 19:54

Deferent on ajalooline mõiste astronoomias, mida kasutati taevakehade orbiitide kirjeldamiseks. Matemaatiliselt on see tavaline ringjoon.

Mõiste sisu

Ptolemaiose maailmasüsteem: A- epitsükkel, B-ekvantpunkt, C- deferent, sinine punkt- Maa, punane punkt- planeet, rist B ja Maa vahel - deferendi keskpunkt

Mõnedes geotsentrilistes maailmasüsteemides ja ka mitte geotsentrilistes maailmasüsteemides kirjeldati planeetide orbiite kahe ringjoone abil: esimesel ringjoonel liikus teine, harilikult väiksem ringjoon. Seda esimest ringjoont, millel liikus mitte planeet, vaid teine ring nimetatigi deferendiks.

Arvatakse, et mõiste võttis esimesena kasutusele Apollonios Pergest. Kõige tuntuim deferentide kasutaja oli Klaudios Ptolemaios. Mõistet kasutati astronoomias kuni Johannes Kepleri poolt avastatud elliptiliste orbiitide kasutuselevõtuni.

Vaata ka