Mugul: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Epp (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 78.28.116.151 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Avjoska.
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Solanum tuberosum 005.JPG|pisi|Kartuli mugulad]]
[[Pilt:Solanum tuberosum 005.JPG|pisi|Kartuli mugulad]]
'''Mugul''' on [[rain]]../////////////////////////////////////// [[vars|varre]] või [[juur]]e maapealne või maa-alune, jämenenud ja [[toitaine]]tega täitunud osa, mille ülesanneteks on varuainete säilitamine, taime levik ning [[vegetatiivne paljunemine]].
'''Mugul''' on [[taim]]e [[vars|varre]] või [[juur]]e maapealne või maa-alune, jämenenud ja [[toitaine]]tega täitunud osa, mille ülesanneteks on varuainete säilitamine, taime levik ning [[vegetatiivne paljunemine]].


==Varremugul==
==Varremugul==

Redaktsioon: 7. juuli 2011, kell 23:51

Kartuli mugulad

Mugul on taime varre või juure maapealne või maa-alune, jämenenud ja toitainetega täitunud osa, mille ülesanneteks on varuainete säilitamine, taime levik ning vegetatiivne paljunemine.

Varremugul

Varremugul on varre või varre muudendi – risoomi – jämenemisel tekkinud säilitusorgan.

Maapealne varremugul on peavarre või külgvõrse jämend, mis kannab normaalseid lehti.

Maa-alune varremugul on maa-aluse võsundi jämend. Võsundi varreosa on jämenenud mugulaks ja lehed redutseerunud. Nende asukohta tähistavad armid, milles on külg- ja tipupungad nn "silmad". Pungadadest kasvavad uued maapealsed võsud.

Enamasti on mugulad üheaastased, et aidata taimel üle elada kasvuks ebasobiv, kas liiga külm või kuiv periood. Tuntuim varremugul on kartulimugul. Kartulil moodustub hulgaliselt mugulaid, kuid enamik teisi mugultaimi, näiteks kirivõhk ja vesiroosid, moodustavad vähe mugulaid. Paljude taimede mugulad on söödavad.

Juurekaelamugul

Juurekaelamugulad asuvad enamasti pindmises mullakihis. Juurekaelamugulad tekivad juurekaela ehk varre ja juure ühinemiskoha jämenemisel. Juurekaelamugulad võivad olla ühe- ja mitmeaastased, ühe või mitme kasvupungaga.

Juuremugul

Juuremugulad ehk muguljuured on tekkinud külgjuurte jämenemisel. Kuna juurtel enamasti pungi ei ole, siis pole neid ka juuremugulatel. Kasvupungad paiknevad seal, kus juur puutub kokku varrega – juurekaelal. Juuremugulad võivad moodustuda juure erinevast osast või kogu juurest. Sõlmja juure puhul on juure paksenemine toimunud katkendlikult. Juuremugulate jagamisel peab nende külge kindlasti jääma ka tükike juurekaela koos pungadega.

Juuremugulad võivad olla nii üheaastased (daalia) kui mitmeaastased (begoonia). Üheaastased juuremugulad kasvavad igal aastal kobarana ümber juurekaela. Neis talletatud toitained kasutatakse kasvuks ja arenguks, peale seda mugulad lagunevad ja surevad. Mitmeaastased juuremugulad koosnevad vaid ühest ümarast juuremugulast, millest tärkavad vegetatsiooniperioodil võsud ja imavad narmasjuured. Sellist tüüpi juuremugul säilib ja kasvab aasta aastalt suuremaks.

Sigimugul

Sigimugulad moodustuvad taimede maapealse võsu lehekaenlais. Valmis mugulad varisevad ja neist kasvavad uued taimed. Sigimugulaid moodustavad näiteks leitselill, mugul-nõianõges ja hiina jamss.

Mugulad on ka alpikannil, ülasel, murtudsüdamel, jänesekapsal ja tulikal.

Vaata ka