Ennustamine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ivo Vahur (arutelu | kaastöö)
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: eo, sk, pl, ru, sr, tr, ro, af, ca, fi, ms, cy, sah, ja, fa, ka, ar, sv muutis: de:Wahrsagen
80. rida: 80. rida:
[[Category:Esoteerika]]
[[Category:Esoteerika]]


[[af:Waarsêery]]
[[ar:عرافة]]
[[ms:Penilikan nasib]]
[[ca:Art endevinatòria]]
[[cy:Darogan]]
[[da:Divination]]
[[da:Divination]]
[[de:Hellsehen]]
[[de:Wahrsagen]]
[[en:Divination]]
[[en:Divination]]
[[eo:Aŭgurado]]
[[fa:فال]]
[[fr:Divination]]
[[fr:Divination]]
[[it:Divinazione]]
[[it:Divinazione]]
[[ka:მკითხაობა]]
[[nl:Wichelarij]]
[[nl:Wichelarij]]
[[ja:占い]]
[[pl:Wróżenie]]
[[pt:Divinação]]
[[pt:Divinação]]
[[ro:Prezicere]]
[[ru:Гадания]]
[[sah:Хаартынан билгэлээһин]]
[[sk:Veštenie]]
[[sr:Прорицање]]
[[fi:Ennustaminen]]
[[sv:Spådomskonst]]
[[tr:Fal]]
[[zh:占卜]]
[[zh:占卜]]

Redaktsioon: 2. juuli 2011, kell 17:26

See artikkel räägib ennustamisest kui üleloomulikust praktikast; teadusliku ettenägemise kohta vaata artiklit Ennustamine (teadus)


Ennustamine on tulevikku ettevaatamise praktika, mille puhul kasutatakse nii loomulikke kui ka üleloomulikeiks peetavaid vahendeid.

Piert Vrooni teooria ennustamise osast inimkonna ajaloos

Omapärane teooria ennustamise päritolu ja esiajaloo kohta pärineb Hollandi psühholoog Piet Vroonilt [1] . Ta argumendid tuginevad tänapäevasele neurobioloogilisele lähenemisviisile sotsiaal-religioossete nähtustele.

  1. Alates anatoomiliselt kaasaegse inimese tekkest Aafrikas umbes 200 tuhata aastat tagasi pole toimunud anatoomiliselt tõendatavaid muutusi inimese ajus. Suurimaks arenguks võib pidada viimastel aastatuhandetel ajus keelekeskuste tegevusega seotud keskse kontrollipiirkonna teket.
  2. Ta väidab, et muistsed tekstid ning nende arusaam endast, oma identiteedist, kehalisest terviklikkusest, motivatsioonist, tegevustest ja ennustamisest näitavad nende võrdluses tänasega, et keskne kontrollipiirkond on olnud silmnähtavalt vähearenenud veel isegi mõned aastatuhanded tagasi (mille tulemuseks on võimetus eristada tõepärast meelelist muljet illusioonist). Vroon taandab selle arengu ja kasvu kirjutamise ja lugemise mõjule.
  3. Ennustamine on ta meelest tänu oma keerulistele eeskirjadele, tuginemisele arenenud abstraktsioonile ja aja lineariseerimisele ning tulemuste tõlgendamisel lähtumisest inimestevahelistest tegevustest ja suhetetest, väga sarnane lugemisele. Selline ennustamine on tüüpiline kui keskse kontrollipiirkonna arenemise vahefaas, kui selle poolsed formaliseeritud menetlused tõrjuvad tagasi illusiooni otsesest suhtlemisest üleloomulike jõududega, mis on tekkinud vähesest eneseteadvustamisest ja ainult algelisest enese lahutamisest ümbritsevast.

Vrooni teooria vastu on asetatud vähemalt kaks argumenti:

  1. Ta eeldab olulist erinevust kirjaoskajate ja kirjaoskamatute isikute vahel. Selline erinevus oli 19. sajandi reisikirjade klišee, mida kaasaegsed antropoloogid tõdenult ka kirjaoskamatute hõimude intensiivset ja pikaajalist kommunikatiivset kogemust enam nii tõsiselt ei võta.
  2. Vrooni teooria on ajalooliselt ebatõenäoliselt lähedase aja kohta (tema peamisteks empiirilisteks viiteteks on Homerose eeposed ja Piibel), mis võimaldab selgitada sotsiaal-kultuurilisi nähtusi ainult mõnede aastatuhandete taha. Enne neid teoseid oli vähemalt kaks aastatuhandet kirjalikku ajalugu. Peale selle on protokirjutamise jälgi täheldatud juba alates varajasest neoliitikumist 9 tuhat aastat tagasi. Ennustamine kui selline on sedavõrd levinud kogu maailmas ja selle kohalikud väljendid on lõpmatult mitmekesised, nii et seda peaks piiritlema vähemalt kümnete aastatuhandetega.

Ennustamise uurimine praegu

Hoolimata nendest puudustest on P.Vrooni pakutust olnud abi edasises ennustamine ajaloo uurimise kujundamises [2]:

  1. ennustamine on vaimne tegevus, mis on võrreldav lugemise ja kirjutamisega, nagu see on täheldatav ka Aafrika ennustamisele omases kõnekeskses tegevuses;
  2. ennustamine on suhteliselt arenenud sotsiaal-kultuuriline kompleks;
  3. see on midagi vahemiku taolist isukutevahelise empiirilise alusega tõepäraste menetluslike teadmiste tekke ja üleisikulise kujutlusvõimega seotud suhteliselt nõrga eneseteadvustamise vahel. (Nagu on seda eeldatud inimesele omane olnut enamikust kahest miljonist ta evolutsiooni aastast.)

Tänapäevased ennustamise osa uurijad inimese kujunemise ajaloos näevad selle algeid juba paleoliitikumis ja inimese tekkes, ning eeldavad sellel mingi kindlama kuju teket juba 140 tuhat aastat tagasi. [3] Sellesse aega ulatuvad vanimad asustuse jäljed Blombosi koopast Lõuna-Aafrikas. Sealt on leitud esimene inimese poolt tehtud umbes 75 tuhat aastat vana muster, mis on tõlgendatav ka seoses ajaarvestamise ja ennustamisega. [4] Selle aja lähedusse (u 70 tuhat aastat tagasi) paigutatakse ka kõnearenguga seotud geeni ilmumine inimese kromosoomidesse.

Ajaloolises arengus on tegemist ettevaatava, nägeva, ajastava ja ennetava mõtlemise tekkega. Kujund looduse raamatu lugemisest ja loodust kui loetavast tekstist on küllaltki vana. Arvatavasti polnud alguses selget vahet mantilisel ja prognoosival (diagnostilisel) ennustamisel. On võimalik lugeda märke teise inimese meeleolu kohta, ilmastikuga seotud ilmamärke, märke erinevate haiguste ja nende kulu kohta. Samuti tunnevad erinevate alade asjatundjad ära märgid, mis viitavad mingitele ajalistele neile arusaadavatele arenguliinidele. Enamike selliste juhtudega kaasnevad võimalike tulemite ennetamisega ja nende kujundamisega seotud tegevused, mis arvestavad võimalike ajakavadega, et tagada tulemuste loov kujundamine ja ärakasutamine.

Ennustamise osa guade ja gualaadsete märkide omandamise käigus

"Muutuste raamatu" peamine lisa "Xi ci Zhuan" (I 2.,10., 12.)[5] toob välja ka ennustamisel kastutavate gualaadsete märgiliste formaalsete süsteemide kasutamise küljed, mida saab tõlgendada ka nende omandamise käiguna. Esmalt on omandamise käigus ülekaalus suuliselt ja kirjalikult edastatav traditsioon. Seejärel langeb rõhuasetus prognoosimise printsiipidega saadetud mantilisele ennustamisele. Hakates ära tundma ja nägema märkidele vastavaid struktuure ja asju elus saab olulisemaks juba oma tegevuste ja käitumiste kujundamisega seotu (strateegia, taktika ja strategeemid). Lõpuks juhindutakse märkidest kui kujundeist, ühisvormidest ja protsesside modeleerimise vahenditest juba loomingus. Üheks oluliseks ümbritseva kujundamisega seotud distipliiniks on Hiinas feng shui.

Shao Yong'i (ka Shao Kangjie, 1011-1077) raamatus "Mei-hua sin yi" [6] toodav ennustamine on eriti üldine. Selles meetodis on märgi saamise aluseks olevate juhuste liigid lähtudes juba kirjapandutest piiritud ja ei piirdu vaid inimesepoolsete mantiliste tegevustega. Teoses on täheldatav suundus sellele, et nii elutervikut kui ka mistahes eluvaldkonda on lõppkokkuvõttes võimalik liigendada vastavalt gualaadsetele märkidele ja sellega seoses seda ka kasutada ennustamiseks.

Ennustamisest Hiina sõjakunstis ja alkeemias

Sõjastrateegia traktaadis „Sunzi’is” on kirjutatud et vaenlast saab võita ja edu omada vaid see kes teab kõike ette. Kuid lisab, et seda teadmist ei saada vaimudelt ega nähtuste sarnasusel põhinevatelt kujundeilt ega arvestuste abil, vaid ainult neilt, kes teavad vastase olukorda (spioonidelt). Mei Yaochen täpsustab: ”Ennustamise läbi võib saada teadmise vaimudest. Ilminguid läbi sarnasuse ühendamise võib saada teadmise jõudu ja vormi omavatest asjadest. Mõõtmiste ja arvestuste läbi võib saada teada Taeva ja Maa (maailma) seadustest. Kuid vastase asjade seisust võib teada saada ainult läbi luure (st spioonide).”

Asjakohane on ka hiina alkeemias avaldatud seisukoht alkeemia kolme taseme kohta ( Bo Yuchang „Xiu xian bian ho lun”) [7] : madalaimat taset saadavat vahendada kirjalikult ja selle tulemusi kaaluda (mõõta), keskmist taset edasi anda suuliselt (pärimuslikult) ja saavutamist kujutada gualaadsete märkidega kuid kõrgeimat taset saadavat edastada vaid südamest südame ehk meelest meelde (nö asja käigus ja asja tarvis) ja selles tulemusteni jõudmist ei saa ei mõõta ega gua'dega märkida.

Ennustamise meetodeid

Viited

  1. Vroon, P., 1992, Wolfsklem: De evolutie van het menselijk gedrag, Baarn: Ambo
  2. Wim van Binsbergen African divination across time and space. paper prepared (3-2008) for: Walter E.A. van Beek and Philip Peek, eds., edited collection on African divination based on the 2005 Leiden international conference. [1]
  3. Binsbergen, Wim M.J., 2005b, ‘Divination through space and time’, key note address, International conference, Leiden, National Museum for Ethnology: Divination in sub-Saharan Africa, July 4 – 5, 2005; revised version at: [2]
  4. "'Oldest' prehistoric art unearthed". BBC News. 2002-01-10.[3] Retrieved 2010-10-30.
  5. Перев. с кит. Б. Б. Виногродского. И цзин-Чжоу И. М. "Северный ковш", 1999.
  6. Бронислав Виногродский Даосская алхимия бессмертия «София» 2000
  7. Чжан Бо-дуань Главы о прозрении истины Sankt-Peterburg, 1994