Shaquille O'Neal: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
92. rida: 92. rida:
==Boston Celtics==
==Boston Celtics==


4. august 2010 [[Boston Celtics]] kuulutas ,et nad on palganud O'Neali. Leping tehti kaheks aastaks veteranide miinimumi summaga 2.8 millionit dollarit. O'Neal otsutas kanda numbrit 36. O'Neal ütles : ''Ma ei võistelnud väikeste mängijatega nagu [[Dwyane Wade]] või [[Kobe Bryant]], kes viskasid 30 viset iga mäng.'' Ja ta lisas veel ,et : ''Ainuke kellega ma võistlesin oli [[Tim Duncan]] ,sest kui Duncan saab viienda meistrisõrmuse siis ajakirjanikud saavad kirjutada ,et Duncan on parim ja ma ei saa sellel lasta juhtuda.''
4. august 2010 [[Boston Celtics]] kuulutas ,et nad on palganud O'Neali. Leping tehti kaheks aastaks veteranide miinimumi summaga 2.8 millionit dollarit. O'Neal otsustas kanda numbrit 36. O'Neal ütles : ''Ma ei võistelnud väikeste mängijatega nagu [[Dwyane Wade]] või [[Kobe Bryant]], kes viskasid 30 viset iga mäng.'' Ja ta lisas veel ,et : ''Ainuke kellega ma võistlesin oli [[Tim Duncan]] ,sest kui Duncan saab viienda meistrisõrmuse siis ajakirjanikud saavad kirjutada ,et Duncan on parim ja ma ei saa sellel lasta juhtuda.''


O'Neal puudus paljud mängud parema jala vigastuse tõttu, kaasa arvatud põlv , sääremari ja puus.
O'Neal puudus paljud mängud parema jala vigastuse tõttu, kaasa arvatud põlv , sääremari ja puus.

Redaktsioon: 21. juuni 2011, kell 22:54

Shaquille O`Neal
Sündinud 6. märts 1972
Rahvus ameeriklane
Hüüdnimed Shaq,
Shaq Daddy,
Superman
Positsioon Keskel
Pikkus 2,16 m
Kaal 147 kg
Profikarjäär 19922011
Klubid Orlando Magic (19921996)
Los Angeles Lakers (19962004)
Miami Heat (20042008)
Phoenix Suns (2008-2009)
Cleveland Cavaliers (2009-2010)
Boston Celtics (20102011)
Auhinnad NBA MVP (2000)
4-kordne NBA meister
2-kordne All Star MVP
3-kordne NBA finaalide MVP
1994. aasta FIBA meistrivõistluste MVP
Kuld 1996 korvpall

Shaquille Rashaun O'Neal (6. märts 1972) või lühendatult lihtsalt Shaq (kutsutakse ka paksuks elevandiks) on Ameerika Ühendriikide professionaalne korvpallur, kes mängib NBA-s, klubi Boston Celticsi eest. O`Neal on tulnud 4-kordseks NBA meistriks koos Los Angeles Lakersiga ja Miami Heatiga.

Orlando Magic

O`Neal valiti esimese valikuna 1992. aasta draft`ist Orlando Magicu poolt. Esimesel hooajal olid mehe keskmised näitajad mängus 23,4 punkti, 13.9 lauapalli ning nimetati 1993. aasta "NBA Aasta Uustulnukaks". Samuti võttis O`Neal osa All Star mängust, kus viskas 14 punkti. O`Neal tõmbas mängudes Phoenix`i ja New Jersey vastu palli pealt pannes korvi koos lauaga alla.

Teine hooaeg läks O`Nealil veel paremini kui esimene. O`Neali keskmisteks näitajaks tõusis 29.4 punkti ja sellega juhtis taNBA edetabelit field goal protsentide arvestuses. 1993. aastal registreeriti O`neali esimene triple-double, tehes 24 punkti, hankides 28 lauapalli ja blokeerides 15 viset.

Kolmandal hooajal juhtis O`neal NBA edetabelit. Koos Orlandoga võitis ta 57 mängu, ning hooaja lõpuks jõuti NBA finaalideni välja, kui seal kaotati Houston Rockets`ile.

1995- 1996 hooajal oli O`neal vigastatud ja jättis selle tõttu vahele koguni 28 kohtumist. Sellest hoolimata võitis Orlando Magic 60 mängu ja tuli taaskord Atlantic divisjoni võitjaks. Playoffides saadi aga lüüa Chicago Bulls`ilt. See hooaeg jäi tal Orlandos viimaseks.

Los Angeles Lakers

Shaquille O'Neal Phoenix Sunsis.

O`nealile tehti pakkumine Los Angeles Lakers`i poolt pakkudes 122 miljoni USA dollari suurust seitsme aasta pikkust lepingut.

1996- 1997 hooajal jäid O`nealil samuti mõned mängud Lakersi rivis vahele. Siiski võideti hooajal kokku 61 mängu ja mindi konverentsi finaalidesse, kus aga kaotati mängudega 4:1 Utah Jazz`ile.

Lakersi põhilisteks lootusteks olid O`neal ja tõusev noor superstaar Kobe Bryant. Meeskonnal oli väga suur meeste vahetuse ning müümiste aasta. Lakers ei suutnud enamat kaotusest San Antonio Spurs`i vastu Läänekonverentsi playoffides. Sellel samal aastal tuli Spurs oma esimese NBA tiitlivõiduni klubi ajaloos.

1999. aastal palkas Lakersi juhtkond oma meeskonda treenima legendaarse Phil Jackson`i, kes tuli koos Chicago Bullsi ja Michael Jordan`iga kuuekordseks NBA meistriks. Tema käe all tuli Lakers oma tiitlivõitudeni 2000, 2001 ja 2002 aastal. Erilise koostöö moodustasid aga O`neal ja Bryant. O`neal nimetati kõigil kolmel korral NBA finaalide kõige väärtuslikumaks mängijaks.

O`neal on hääletatud ka 2000. aasta NBA kõige väärtuslikumaks mängijaks. 2003. aastal jäädi kokkuvõttes viiendaks NBA-s

2004. aasta NBA finaalide ajal, kui kaotati Detroit Pistons`ile mängudega 4:1, sai O`neal vihaseks Lakersi presidendi peale ja lahkus klubist. Tema vastu hakati kohe huvi tundma teiste klubide poolt, eriti aga Dallas Mavericksi ja Miami Heat`i poolt.

Miami Heat

O`Neal viskel.

14.juulil 2004. aastal oli ametlikult kindel, et O`neal hakkab mängima Miami Heat`is. Ta vahetas välja Caron Butler`i, Lamar Odom`i ja Brian Grant`i. Tema särgi number muutus 34- st 32- ks, sama numbriga mängis ta ka Orlando Magic`us. O`neal lubas oma fännidele, et ta aitab Miamil võita NBA meistritiitel. Samuti põhjendas oma valikut Miamiga liitudes, sellega et tahab koos mängida noore staari Dwyane Wade`ga. O`neal oli Miami juht Idakonverentsi finaalides, mängides Detroit Pistons`i vastu, ning kaotas kõige väärtuslikuma mängija tiitli napilt Steve Nash`ile.

Teises mängus 2005. aastal vigastas O`Neal ennast ja jättis vahele 18 järgmist kohtumist. Paljud süüdistasid Miami peatreenerit Pat Riley`t, et ta andis Shaq`ile liiga vähe mänguaega. Sellel hooajal olid O`Neali näitajad mängus ka tema karjääri nõrgimad.

11. aprillil 2006. aastal tegi O`neal oma karjääri teise triple-double, kui mängiti Toronto Raptors`i vastu. Selles mängus viskas ta 15. punkti, võttis 11 lauapalli ja andes 10 resultatiivset söötu. O`Neal lõpetas hooaja NBA liiga liidrina, kui kõige parema field goal protsentide arvestuses.

2006. aastal sai Miami koha NBA finaalides, sest Idakonverentsi finaalides alistati Detroit Pistons. Finaalides alistati Dallas Mavericks ja tuldi NBA meistriks.

2006- 2007. aasta hooajal jättis O`Neal vahele üle kolmekümne mängu põlvevigastuse tõttu. Miami noor superstaar Dwayne Wade vigastas oma õlga ja nii jäi meeskond Shaq`i õlgadele. Esimese ringi playoffides saadi küll jagu Cleveland Cavaliers`ist, kuid teises ringis tuli vastu võtta kaotas Chicago Bulls`i poolt.

Samal hooajal jõudis O`Neal välja oma 25.000 suuruse punktiarveni, olles sellega NBA- s neljateistkümnes.

2007- 2008. aasta hooaja algus oli O`nealile halb, kuna tema näitajad olid oma karjääri halvimad.

Phoenix Suns

Ootamatus tehingus vahetas O`Neal välja Shawn Marion`i, kes oli oma karjääri paritames aastates, O`Neal aga juba suhteliselt vana. Phoenix Suns`i president arvas, et O`Neal aitab oma kogemustega Phoenix`i meistritiitli võiduni.

Shaq tegi oma debüüdi Sunsi rivistuses 20. veebruaril 2008. aastal, mängides oma eelneva klubi Los Angeles Lakers`i vastu. Mängus skooris ta 15 punkti ja noppis 9 lauapalli. Lakers võitis 130-124.

2009. aastal valiti O'Neal taas NBA Tähtede Mängule. O'Neal valiti koos oma vana meeskonnakaaslase Kobe Bryantiga selle mängu kõige väärtuslikeimaks.

Cleveland Cavaliers

25. juunil 2009 vahetati O'Neal Cleveland Cavaliersi mängijate Ben Wallace, Sascha Pavlovici , 500 000 dollari ja 2010 teise ringi valiku vastu. Kui O'Neal saabus Clevelandi ,siis O'Nealil oli öelda : Mu moto on väga lihtne , võita meistrisõrmus Kuningale. Selle all ta mõtles Cleveland Cavaliers'i superstaari LeBron James'i . 25. veebruar 2010 sai O'Neal parema pöidla vigastuse minnes viskele mängul Boston Celtics'i vastu. 1.märts O'Neal läks pöidla operatsioonile ning naases platsile 17 aprill esimese playoffi mängu ajaks Chicago Bulls'i vastu.

O'Neal viskas 12,0 punkti ja võttis 6,7 lauda keskmiselt mängus.

Chicago Bulls alistati esimeses ringis 4-1 ,aga 2-4 kaotuse pidi vastu võtma teises ringis Boston Celticsi vastu.

Boston Celtics

4. august 2010 Boston Celtics kuulutas ,et nad on palganud O'Neali. Leping tehti kaheks aastaks veteranide miinimumi summaga 2.8 millionit dollarit. O'Neal otsustas kanda numbrit 36. O'Neal ütles : Ma ei võistelnud väikeste mängijatega nagu Dwyane Wade või Kobe Bryant, kes viskasid 30 viset iga mäng. Ja ta lisas veel ,et : Ainuke kellega ma võistlesin oli Tim Duncan ,sest kui Duncan saab viienda meistrisõrmuse siis ajakirjanikud saavad kirjutada ,et Duncan on parim ja ma ei saa sellel lasta juhtuda.

O'Neal puudus paljud mängud parema jala vigastuse tõttu, kaasa arvatud põlv , sääremari ja puus.

O'Neal tegi kaasa 37 mängu ja viskas keskmiselt 9.2 punkti ja võttis 4.8 lauda. Playoffides tegi O'Neal kaasa kõigest 12 minutit teises ringi seeria Miami Heat'i vastu kus võeti vastu 1-4 kaotus.

1. Juuni 2011 O'Neal kuulutas erru mineku, O'Neal ütles : Me tegime seda. 19 aastat. Ma tahan sind tänada väga palju. Sellepärast ma ütlen sulle esimesena. Ma lõpetan.

Mängija profiil

O`Neal on 2m. ja 16 cm. pikk ning kaalub 147,4 kg. Sellise suuruse mehe kohta on ta kiire. Tema suureks eeliseks on tema võimsus, millega suudab ta mitmetest mängijatest üle hüpata ja palli korvi panna. O`Neal on üks maailma parimaid pealtpanijaid, tema miinusteks on vabavisked, ühes mängus viskas ta kõik 11 vabaviset mööda mis tal kasutatda oli. O`Neal on registreeritud kui neljas vabavisete saaja. Ta on saanud visata 9744 vabaviset 971 mängus.

Osad filmides

O`Neal on mänginud mitmes erinevas filmis:

Diskograafia

  • Shaq-Fu: Da Return 1994
  • You Can't Stop the Reign 1996
  • Presents His Superfriends, Vol. 1 2001

Välislingid