Vürtsid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
JAnDbot (arutelu | kaastöö)
P r2.5.2) (robot kustutas: mg:Saosy
70. rida: 70. rida:
[[lt:Prieskonis]]
[[lt:Prieskonis]]
[[hu:Fűszer]]
[[hu:Fűszer]]
[[mg:Saosy]]
[[mr:मसाला]]
[[mr:मसाला]]
[[arz:ليستة التوابل]]
[[arz:ليستة التوابل]]
[[ro:Condiment]]
[[nl:Specerij]]
[[nl:Specerij]]
[[ja:香辛料]]
[[ja:香辛料]]
81. rida: 81. rida:
[[pl:Przyprawa]]
[[pl:Przyprawa]]
[[pt:Especiaria]]
[[pt:Especiaria]]
[[ro:Condiment]]
[[qu:Q'apachana]]
[[qu:Q'apachana]]
[[ru:Вкусовые добавки]]
[[ru:Вкусовые добавки]]

Redaktsioon: 30. mai 2011, kell 12:03

Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel või risoomist (nt ingver), samas kui ürte saadakse tavaliselt taimede rohtsetest osadest. Hinnatumaid vürtse saadakse troopika- ja lähistroopikamailt.

Ajalugu

Vürtse hinnati juba ammu enne kirjapandud ajalugu. Kuigi neid on alati kasutatud toitude ning jookide maitsestamiseks, on vürtsid läbi aegade leidnud rakendust ka mitmel muul otstarbel, sh kuningate kroonimisel, meditsiinis ja parfümeerias, usutseremooniatel, matusekombestikus jne.

3000 aastat tagasi olid araablased vürtsikaubanduses monopoolses seisundis, tuues oma vürtsilaadungid Indiast ja Idamaadest vaevaliselt kulgevate kaamelikaravanidega.

Keskajal oli nõudlus vürtside järele niivõrd kõrge, et neist sai lausa midagi kaupraha taolist: ühe naela muskaadiõite eest sai kolm lammast ja sama koguse pipraterade eest osta vabaks pärisorja. Selleks ajaks oli Veneetsia jõudnud Euroopa kaubanduses juhtpositsioonile ja kontrollis suuremat osa äärmiselt kasumlikust vürtsikaubandusest. See monopol oli oluliseks katalüsaatoriks ekspeditsioonide mehitamisele, mis viisid lõpuks Uue Maailma avastamiseni.

Tänapäeval on USA maailma suurimaks vürtside importijaks.

Tuntuimad vürtsid

Maailma populaarsemate vürtside seas võiks nimetada ingverit, kaneeli, kardemoni, kurkumat, muskaatpähklit ja -õisi, paprikapulbrit, pimenti, pipart, safranit ning nelk.

Vürtse müüakse ka traditsiooniliste vürtsisegudena nagu näiteks karripulber või garam masala.

Ostmine ja säilitamine

Paljud vürtsid on saadaval nii tervetena kui ka jahvatatud kujul. Jahvatatud vürtsid kipuvad oma aroomi ja maitset kiiresti kaotama, nii on tark tegu osta neid korraga väikeste kogustena. Terveid vürtse võib aga vajadusel ise jahvatada.

Säilitada tuleks vürtse õhukindlalt, jahedas ning varjulises kohas mitte kauem kui 6 kuud.

Kasutamine

Vürtse kasutatakse äärmiselt paljude, nii soolaste kui magusate roogade maitsestamisel. Neid tuleks kasutada mõõdukalt, et nad maitsestatavates toitudes liialt domineerima ei hakkaks.

Vaata ka