Katioonne polümerisatsioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
3. rida: 3. rida:
'''Katioonne polümerisatsioon''' on üks [[ahelpolümerisatsioon]]i viisidest, milles aktiivsete osakestena osalevad [[monomeer]]i [[molekul]]idest moodustunud [[katioon]]set tüüpi [[intermediaat|intermediaadid]].
'''Katioonne polümerisatsioon''' on üks [[ahelpolümerisatsioon]]i viisidest, milles aktiivsete osakestena osalevad [[monomeer]]i [[molekul]]idest moodustunud [[katioon]]set tüüpi [[intermediaat|intermediaadid]].


Katioonse mehhanismi järgi polümeriseeruvad [[elektronodoonor|elektronodonoorseid]] [[asendusrühm]]i sisaldavad [[alkeenid]] ja teatud [[heterotsüklilised ühendid]]. Siin ahelreaktsioon genereeritakse monomeerist happelise (s.t. katioonse) [[initsiaator]]i toimel. Tavaliselt on selleks tugevad prooton[[happed]] (H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>, HClO<sub>4</sub> jt) või [[Lewise happed]] (BF<sub>3</sub>, AlCl<sub>3</sub>, SnCl<sub>4</sub>, FeCl<sub>3</sub> jt). Reaktsiooni initsieerimine Lewise hapete toimel vajab [[kokatalüsaator]]i (näiteks vähene hulk vett H-OH või polaarset ühendit R-Cl või R-OH jm) osalust. [[Initsieerimisreaktsioon]]is moodustuvad [[karbokatioon]]id või [[ioonpaar]]id või [[oksooniumioon]]id jm. Alkeenide aktiivsuse rida on üldiselt samane moodustuvate karbokatioonide stabiilsuse reaga, kusjuures katioonide aktiivsus muutub vastupidises suunas. [[Heterotsüklid]] reageerivad tsükli avanemisega (annavad lineaarsed polümeerid), kusjuures nende [[reaktsioonivõime]] on oluliselt seotud tsükli [[steeriline pinge|steerilise pingega]].
Katioonse mehhanismi järgi polümeriseeruvad [[elektronodoonor|elektronodonoorseid]] [[asendusrühm]]i sisaldavad [[alkeenid]] ja teatud [[heterotsüklilised ühendid]]. Siin ahelreaktsioon genereeritakse monomeerist happelise (s.t. katioonse) [[initsiaator]]i toimel. Tavaliselt on selleks tugevad prooton[[happed]] (H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>, HClO<sub>4</sub> jt) või [[Lewise hape|Lewise happed]] (BF<sub>3</sub>, AlCl<sub>3</sub>, SnCl<sub>4</sub>, FeCl<sub>3</sub> jt). Reaktsiooni initsieerimine Lewise hapete toimel vajab [[kokatalüsaator]]i (näiteks vähene hulk vett H-OH või polaarset ühendit R-Cl või R-OH jm) osalust. [[Initsieerimisreaktsioon]]is moodustuvad [[karbokatioon]]id või [[ioonpaar]]id või [[oksooniumioon]]id jm. Alkeenide aktiivsuse rida on üldiselt samane moodustuvate karbokatioonide stabiilsuse reaga, kusjuures katioonide aktiivsus muutub vastupidises suunas. [[Heterotsüklid]] reageerivad tsükli avanemisega (annavad lineaarsed polümeerid), kusjuures nende [[reaktsioonivõime]] on oluliselt seotud tsükli [[steeriline pinge|steerilise pingega]].


==Katioonse polümerisatsiooni mehhanism==
==Katioonse polümerisatsiooni mehhanism==

Redaktsioon: 9. mai 2011, kell 15:41

Vinüülmonomeeride reaktsioonivõime rida
Heterotsükliliste monomeeride näiteid

Katioonne polümerisatsioon on üks ahelpolümerisatsiooni viisidest, milles aktiivsete osakestena osalevad monomeeri molekulidest moodustunud katioonset tüüpi intermediaadid.

Katioonse mehhanismi järgi polümeriseeruvad elektronodonoorseid asendusrühmi sisaldavad alkeenid ja teatud heterotsüklilised ühendid. Siin ahelreaktsioon genereeritakse monomeerist happelise (s.t. katioonse) initsiaatori toimel. Tavaliselt on selleks tugevad prootonhapped (H2SO4, HClO4 jt) või Lewise happed (BF3, AlCl3, SnCl4, FeCl3 jt). Reaktsiooni initsieerimine Lewise hapete toimel vajab kokatalüsaatori (näiteks vähene hulk vett H-OH või polaarset ühendit R-Cl või R-OH jm) osalust. Initsieerimisreaktsioonis moodustuvad karbokatioonid või ioonpaarid või oksooniumioonid jm. Alkeenide aktiivsuse rida on üldiselt samane moodustuvate karbokatioonide stabiilsuse reaga, kusjuures katioonide aktiivsus muutub vastupidises suunas. Heterotsüklid reageerivad tsükli avanemisega (annavad lineaarsed polümeerid), kusjuures nende reaktsioonivõime on oluliselt seotud tsükli steerilise pingega.

Katioonse polümerisatsiooni mehhanism

Näiteks alkeeni (siin lihtsustatult C=CR’) polümerisatsioon katioonse mehhanismi järgi AlCl3 toimel, kokatalüsaator R-Cl:

R–Cl + AlCl3 → R+ + AlCl4-
R+ + C=CR → R–(C–CR)+

ahela kasv, see on monomeeri molekulide järjestikuline liitumine üha kasvava katiooniga; see on valdav reaktsioon, kuna monomeer on keskkonnas valdav nukleofiil

R+ + n C=CR → R–(C–CR)n+
R–(C–CR)n+ + R–Cl → R–(C–CR) nCl + R+
R–(C–CR)n+ + AlCl4- → R–(C–CR) nCl + AlCl3

Vaata ka