Näivtakistus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
AivoK (arutelu | kaastöö)
29. rida: 29. rida:
== Vaata ka ==
== Vaata ka ==
* [[Aktiivtakistus]]
* [[Aktiivtakistus]]
* [[Reaktiivtakistus]]


{{commonscat|Impedance}}
{{commonscat|Impedance}}

Redaktsioon: 5. mai 2011, kell 21:57

Näivtakistus ehk impedants on vahelduvvoolu takistus, mis arvestab aktiivtakistust ja induktiiv- ning mahtuvustakistuse vahet. Teaduses kasutusele võetud aastal 1886 Oliver Heaviside poolt.

Induktiiv- ja kondensaatortakistus

Katsed kohaldada aktiivtakistust reaktiivelementidele viib selleni, et induktiivtakistus püütakse nullida ja kondensaatortakistus püütakse viia lõpmatult suureks. Aktiivtakistusega saab kirjeldada vaid alalisvoolus kasutatavaid reaktiivelemente. Induktori või kondensaatori takistus vahelduvvoolus sõltub selle sagedusest.

Reaktiivprotsesside omadused vahelduvvooluahelates

Näivtakistuse arvestamine

Vahelduvvooluahelates esinevad pöördumatud protsessid, mis muundavad energiat elektrist muudesse liikidesse. Need on elektromagnetväljas toimuvate keeruliste protsesside kaasnähud. Seetõttu kasutatakse takistuse R, L ja C elemente, millede abil luuakse asendusskeemid, ehk reaalsete elektripaigaldiste matemaatikamudelid.

R ehk takisti

R on takistuselement asendusskeemides, mis võtab arvesse energia muundumist elektrist soojuseks. R elemendi abil arvestatakse elektrienergia muundumist mehaaniliseks. Asendusskeemides R jääb aktiivtakistuseks.

C ehk mahtuvus

C on mahtuvuselement asendusskeemides, mis võtab arvesse elektrivälja protsesse. Kui pinge ei muutu (alalispinge), siis laengu valem on q=C*U ühel plaadil ja -q=-C*U teisel plaadil. Kui pinge muutub aja jooksul siinuseliselt (vahelduvpinge), siis laengu valem on q=C*U(max)*ωt, millest nähtub, et vool läbi kondensaatori edestab pinget 90 kraadi.

L ehk induktiivsus

Induktori olemasolu ahelas näitab, et ahelas toimuvad protsessid magnetväljas. Muutuv vool tekitab vahelduvelektromagnetvälja ja eneseinduktsiooni EMJ E(L)= -L(di/dt). Element L annab võimaluse arvestada eneseinduktsiooni ning energia kogunemist magnetväljas. Eneseinduktsioon tekitab voolupulsatsiooni ehk vooluhäireid.

Näivtakistuse matemaatiline valem

Geomeetriliselt leitakse näivtakistus täisnurksest kolmnurgast.

Mõõtühik on oom (tähis ).

Vaata ka