Sund: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
toimeta mall
Urmas (arutelu | kaastöö)
toim
1. rida: 1. rida:
'''Sund''' ([[taani keel|taani]] ''Øresund'', [[rootsi keel|rootsi]] ''Öresund'') on väin [[Skandinaavia poolsaar]]e ja [[Sjælland]]i vahel. Ühendab Läänemerd ja [[Kattegat]]ti.
{{toimeta}}
Öresund on väin Skandinaavia ja Sjaellandi vahel. Ühendab Läänemerd ja [[Kattegat]]ti.


Öresundi lõunaots on kokku kõige laiem, aga Amageri ja Saltholmi saared jagavad ta kolmeks haruks, mis on kõik madalad. Väina keskosas on Hveni saar. Põhhaots on kõige kitsam, kuid sügav. Seal asuvad Helsingöri ja Helsingborgi lossid. Amageri vastas oleval Sjaellandi rannal asub Kopenhaagen.
Sundi lõunaots on lai, kuid jagatud [[Amager]]i ja [[Saltholm]]i saarega ta kolmeks madalaveeliseks haruks. Väina keskosas on [[Ven]]i saar. Väina põhjaots on kitsas, kuid sügav. Seal asuvad [[Helsingør]]i ja [[Helsingborg]]i linn. Amageri vastas oleval Sjællandi kaldal asub [[Kopenhaagen]].


[[Kategooria:Väinad]]
[[Kategooria:Taani geograafia]]
[[Kategooria:Rootsi geograafia]]

[[ar:أوريسند]]
[[bg:Йоресунд]]
[[da:Øresund]]
[[de:Öresund]]
[[en:Oresund]]
[[eo:Sundo]]
[[es:Oresund]]
[[fi:Juutinrauma]]
[[fr:Øresund]]
[[gl:Öresund]]
[[is:Eyrarsund]]
[[it:Oresund]]
[[ja:エーレスンド海峡]]
[[ko:외레순 해협]]
[[nds:Öresund]]
[[nl:Sont]]
[[no:Øresund]]
[[pl:Sund]]
[[pt:Öresund]]
[[ru:Эресунн]]
[[sk:Öresund]]
[[sr:Ересунд]]
[[sv:Öresund]]

Redaktsioon: 22. aprill 2006, kell 08:30

Sund (taani Øresund, rootsi Öresund) on väin Skandinaavia poolsaare ja Sjællandi vahel. Ühendab Läänemerd ja Kattegatti.

Sundi lõunaots on lai, kuid jagatud Amageri ja Saltholmi saarega ta kolmeks madalaveeliseks haruks. Väina keskosas on Veni saar. Väina põhjaots on kitsas, kuid sügav. Seal asuvad Helsingøri ja Helsingborgi linn. Amageri vastas oleval Sjællandi kaldal asub Kopenhaagen.