Wengen: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
D'ohBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: hr:Wengen (Bern)
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: es:Wengen
21. rida: 21. rida:
[[de:Wengen BE]]
[[de:Wengen BE]]
[[en:Wengen]]
[[en:Wengen]]
[[es:Wengen]]
[[fr:Wengen]]
[[fr:Wengen]]
[[hr:Wengen (Bern)]]
[[hr:Wengen (Bern)]]

Redaktsioon: 31. märts 2011, kell 16:51

Wengen

Wengen on 1274 meetri kõrgusel asuv mägiküla Berni kantonis, Šveitsis. Külas elab aastaringselt umbes 1300 inimest. Küla lähedal on ka samanimeline mäesuusakeskus, kus peetakse igal aastal maailma karikavõistlusi mäesuusatamises, Wengen on ilma autodeta küla ja sinna ei lähe ka ühtegi maanteed. Peamine liikumise viis külla on mööda kitsast raudteed Wengeralpbahni, mis saab alguse Lautterbrunnenist. Liiklus raudteel toimub igal päeval iga 15 minuti tagant.

Rong liigub Wengeni poole

Ametlikes ürikutes mainiti Wengenit esimest korda 1268. aastal. Wengenis oli algul väike talupidamine. Esimesed turistid saabusid 1800. aastatel ja esimene hotell avati 1859. aastal. Turism kasvas ruttu, kui Wengernalpbahni ehitamine 1890. aastatel lõppes ja turistid pääsesid külla kergemini.

Wengeni mäesuusakeskus asub naabruses asuva Lauberhorni nõlval. Hooldatud laskumisradu on 160 km ulatuses. Lauberhorni mäesuusatamisvõistlusi on Wengenis peetud alates 1930. aastast. Mäesuusatajate väljakutsele lisaks on Lauberhorni kiirlaskumine ka maailma karikavõistlustel pikim ning seal saavutatakse suurimat kiirust, mis võib olla kuni 150 kilomeetrit tunnis. Keskmine mäesuusataja laskub 4455 meetriselt rajalt umbes kahe ja poole minutiga.

Välislingid