Lootsi tänav (Kuressaare): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Saareprints (arutelu | kaastöö)
Saareprints (arutelu | kaastöö)
12. rida: 12. rida:
==Hooneid Lootsi tänaval==
==Hooneid Lootsi tänaval==
Endine '''Tori kõrts''' jääb küll fasaadiga Lootsi tänavale, kuid aadress on tal Suure-Sadama tänava järgi. Praegu kasutusel elamuna.
Endine '''Tori kõrts''' jääb küll fasaadiga Lootsi tänavale, kuid aadress on tal Suure-Sadama tänava järgi. Praegu kasutusel elamuna.
* Lootsi 14 - 18.sajandist pärinevas elamus on säilinud roovialune köök, väikesed kuue ruuduga ja luukidega aknad ning erakordselt lai laudvooderdis. 1885. aasttal elas siin [[Lydia Koidula]].
* Lootsi 14 - 18.sajandist pärinevas elamus on säilinud roovialune köök, väikesed kuue ruuduga ja luukidega aknad ning erakordselt lai laudvooderdis. [[1885]]. aasttal elas siin [[Lydia Koidula]].
* Lootsi 21 - endine maakonnahaigla (kuni [[1940]]).
* Lootsi 21 - endine maakonnahaigla (kuni [[1940]]).



Redaktsioon: 27. märts 2011, kell 08:11

Lootsi tänav on Kuressaare linna Tori linnaosas asuv tänav.

Tänav algab Abaja ja Suur-Sadama tänavate ristmikult. Tänav ületab Tori jõe (Põduste jõe haru) silla ja lõpeb Põduste jõe sillal, jätkudes peale seda juba Tuulte Roosi linnaossa viiva Ranna tänavana.

Tänava tekkelugu

Endise Tori kõrtsi eest, Suur-Sadama ja Abaja tänava ristmikult algav Lootsi tänav (Pilot Gasse) ja Tori sild rajati koos Saaremaa Rüütelkonna haigemaja ehitamisega Tori laiule 19. sajandi algul.

Lootsi tänava seotus piirkonna ajalooga

Endise Tori kõrtsi (praegu elamu aadressil Suur-Sadama 57) ja kalaranna ümber tekkis küla, kus elasid lootsid, kalurid, meremehed, sadamatöölised, kümnikud, laevaehitajad, kaptenid jt. Piirkonnas on veelgi mere ja merendusega seonduvaid tänavanimesid: Mere, Suur-Sadama, Ranna, Abaja, Suur-Sadama põik, Kaluri tee jne. Ristmikust suunaga Sadamaaida poole on koha leidnud ka STÜ Ranna kauplus (Abaja 12). Maapinna pideva tõusu tõttu oli Tori abajas kaubasadam 19. sajandi lõpuks sunnitud kolima lõuna poole Loodesse, 1894 aga Roomassaarde. Nagu loots juhib laevu, juhib see kitsukene tänav senini liiklust Kuressaare ja Sõrve vahel.
1913 aastal elas majas nr. 2 loots Eduard Melker(t).

Hooneid Lootsi tänaval

Endine Tori kõrts jääb küll fasaadiga Lootsi tänavale, kuid aadress on tal Suure-Sadama tänava järgi. Praegu kasutusel elamuna.

  • Lootsi 14 - 18.sajandist pärinevas elamus on säilinud roovialune köök, väikesed kuue ruuduga ja luukidega aknad ning erakordselt lai laudvooderdis. 1885. aasttal elas siin Lydia Koidula.
  • Lootsi 21 - endine maakonnahaigla (kuni 1940).

Fotogalerii

Välislingid

Vaata ka