‘Abd Allāh ibn ‘Abd al-‘Azīz Āl Sa‘ūd: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: zh-min-nan:Abdullah bin Abdulaziz
21. rida: 21. rida:
[[id:Abdullah dari Arab Saudi]]
[[id:Abdullah dari Arab Saudi]]
[[ms:Abdullah ibn Abdul Aziz Al-Saud]]
[[ms:Abdullah ibn Abdul Aziz Al-Saud]]
[[zh-min-nan:Abdullah bin Abdulaziz]]
[[ba:Ғабдулла ибн Ғәбдел Ғәзиз әс-Сәғүд]]
[[ba:Ғабдулла ибн Ғәбдел Ғәзиз әс-Сәғүд]]
[[be:Абдала ібн Абдэль Азіз ас-Сауд]]
[[be:Абдала ібн Абдэль Азіз ас-Сауд]]

Redaktsioon: 9. märts 2011, kell 17:55

‘Abd Allāh ibn ‘Abd al-‘Azīz Āl Sa‘ūd ( عبد الله بن عبد العزيز آل سعود ; sündis 1924 Er-Rijadis) on Saudi Araabia kuningas alates 1. augustist 2005, kui tema poolvend kuningas Fahd suri. Ta on vanim tänapäeval valitsev monarh.

Abdullah on Saudi dünastia rajaja kuningas Abdul Aziz ibn Saudi 15. poeg 37 pojast. Ka kõik ülejäänud pärast tolle surma 1953 valitsenud kuningad on olnud ibn Saudi pojad. Ta sai kodukoolituse valitud usuteadlaste ja haritlaste juhtimisel, veetis suure osa noorpõlvest kõrbes, kus lõi tihedad sidemed beduiini hõimupealikutega. Hiljem oli ta Meka kuberner ja alates 1963 juhatas 40 000 mehelist Saudi Araabia rahvuskaarti, mis värvatakse tähtsamatest hõimudest ja toimib armee vastukaaluna.

Pärast kuningas Faisali mõrvamist Kairos 1975 sai Abdullah teiseks asepeaministriks ning pärast poolvenna kuningas Khalidi surma 1982 kroonprintsiks ja esimeseks asepeaministriks.

Abdullah sai regendiks juba siis, kui Fahdil oli 29. novembril 1995 tõsine rabandus. Pärast seda oli suur osa võimust Abdullah' käes, kuna vend ei taastunud rabandusest täielikult.

Eelnev
Fahd
Saudi Araabia kuningas
2005
Järgnev
praegune