Teek: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P r2.6.5) (robot muutis: it:Libreria (software)
P r2.7.1) (robot lisas: hu:Programkönyvtár
25. rida: 25. rida:
[[it:Libreria (software)]]
[[it:Libreria (software)]]
[[he:ספרייה (תכנות)]]
[[he:ספרייה (תכנות)]]
[[hu:Programkönyvtár]]
[[nl:Bibliotheek (informatica)]]
[[nl:Bibliotheek (informatica)]]
[[ja:ライブラリ]]
[[ja:ライブラリ]]

Redaktsioon: 8. märts 2011, kell 12:13

Teek (inglise keeles: library) on kollektsioon funktsioone, makrosid, klasse vms komponente, mis on mõeldud korduvkasutuseks programmides. Lisaks alamprogrammidele võivad teegid sisaldada ka andmeid, kuid selleks neid tavaliselt ei kasutata. Teegifaile saab eristada programmidest selle järgi, et nad ei ole iseseisvad, vaid abifailid, mis pakuvad teenuseid teistele programmidele.

Tänapäeva tavaarvutitele teeke mittekasutavaid programme peaaegu ei kirjutata, kuna tavaprogrammidel puudub vahetu ligipääs arvuti riistvarale. Sisendi ja väljundi jaoks on operatsioonisüsteemidel kaasas palju teeke, mis suhtlevad operatsioonisüsteemi tuumaga; tuum vastutab riistvara juhtimise eest. Lisaks kasutavad programmid väga tihti standardteeke, mis on kasutatava programmeerimiskeelega kaasas.

Linkimine

 Pikemalt artiklis linkur

Staatilise linkimise korral lahendatakse sümbolid vahetult pärast programmi kompileerimist. kõik viidatud teegiosad kopeeritakse samasse käivitusfaili koos programmi enda koodiga.

Dünaamilise linkimise korral lahendatakse sümbolid programmi käivitamise ajal. Mällu laetakse nii programm kui kasutatavad teegifailid ja programmis kasutatud sümbolite viidad suunatakse seejärel teegifailile. Windowsis saab dünaamilised teegifailid ära tunda nende laiendi .DLL järgi, Unixi-laadsetes operatsioonisüsteemides kasutatakse eesliidet lib ja laiendit .so.