Paabeli torn: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.4) (robot muutis: ca:Torre de BABEL
P r2.7.1) (robot muutis: ca:Torre de Babel
24. rida: 24. rida:
[[zh-min-nan:Pa-pia̍t Thah]]
[[zh-min-nan:Pa-pia̍t Thah]]
[[bg:Вавилонска кула]]
[[bg:Вавилонска кула]]
[[ca:Torre de BABEL]]
[[ca:Torre de Babel]]
[[cs:Babylonská věž]]
[[cs:Babylonská věž]]
[[cy:Tŵr Babel]]
[[cy:Tŵr Babel]]

Redaktsioon: 2. märts 2011, kell 12:35

 See artikkel on ehitisest; tõlkelastekirjanduse auhinnast vaata artiklit Paabeli Torn

Paabeli torn oli piiblilegendi järgi taevani ulatuv torn, mille rajasid maailmalinna Paabeli uhkeks muutunud asukad. Jumal vihastas nende kavatsuse peale ning segas ära ehitajate keeled, nii et need ühel päeval järsku enam omavahel kõnelda ei saanud, läksid laiali ning jätsid torniehituse pooleli.

Ajalooline tagapõhi

Legendi Paabeli tornist on seostatud mitme ajaloolise ehitisega. Kõige sagedamini peetakse selle aluseks Babüloni tsikuraati nimega Etemenanki, mis ehitati umbes 610 eKr Assüüria kuninga Nebukadnetsar II ajal.

Hilisemate kirjelduste järgi (seda on maininud ka Herodotos) oli tsikuraat seitsmekorruseline. Välistrepid viisid selle tippu, kus paiknes tempel, milles elas Babüloonia riigijumal Marduk. Tellistest ehitatud hoone oli 91 meetrit kõrge ning selle põhi oli ristkülikukujuline. Seda on nimetatud maailmaimeks, ehkki Vana-Kreekast pärit seitsme maailmaime loendites seda tavaliselt ei mainita.

On võimalik, et Assüüria vallutuse järel Babüloni küüditatud heebrealased võtsid Etemenanki ehitusest osa ning sealtkaudu jõudis legend Paabeli tornist Vanasse Testamenti.