Kümme käsku: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Loveless (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: diq:Des Emıri
P r2.6.5) (robot lisas: am:አስርቱ ቃላት
56. rida: 56. rida:


[[af:Tien Gebooie]]
[[af:Tien Gebooie]]
[[am:አስርቱ ቃላት]]
[[ar:وصايا عشر]]
[[ar:وصايا عشر]]
[[arc:ܥܣܪܐ ܦܘܩܕܢܐ]]
[[arc:ܥܣܪܐ ܦܘܩܕܢܐ]]

Redaktsioon: 23. veebruar 2011, kell 00:14

 See artikkel räägib kümnest käsust; filmi kohta vaata artiklit Dekaloog (film)

Kolm maailma suurt religiooni – kristlus, judaism ja islam – peavad kümmet käsku ehk dekaloogi oma moraali alustaladeks. Vastavalt Piiblile kirjutas Jumal ise need käsud kivilaudadele (5Ms 9:10) ning need eristuvad selgelt paljudest teistest Iisraelile antud käskudest ja seadmistest.

Piiblis on kümne käsu tekst esitatud kahel korral. Toome siin ära esimese neist, 2Ms 20:1-16

Ja Jumal kõneles kõik need sõnad, öeldes: «Mina olen Jehoova, sinu Jumal, kes sind tõi välja Egiptusemaalt, orjusekojast. Sul ei tohi olla muid jumalaid minu palge kõrval! Sa ei tohi enesele teha kuju ega mingisugust pilti sellest, mis on ülal taevas, ega sellest, mis on all maa peal, ega sellest, mis on maa all vees! Sa ei tohi neid kummardada ega neid teenida, sest mina, Jehoova, sinu Jumal, olen püha vihaga Jumal, kes vanemate süü nuhtleb laste kätte kolmanda ja neljanda põlveni neile, kes mind vihkavad, aga kes heldust osutab tuhandeile neile, kes mind armastavad ja mu käske peavad! Sa ei tohi Jehoova, oma Jumala nime asjata suhu võtta, sest Jehoova ei jäta seda nuhtlemata, kes tema nime asjata suhu võtab! Pea meeles, et sa pead hingamispäeva pühitsema! Kuus päeva tee tööd ja toimeta kõiki oma talitusi, aga seitsmes päev on Jehoova, sinu Jumala hingamispäev. Siis sa ei tohi toimetada ühtki talitust, ei sa ise ega su poeg ja tütar, ega su sulane ja ümmardaja, ega su lojus ja võõras, kes su väravais on! Sest kuue päevaga Jehoova tegi taeva ja maa, mere ja kõik, mis neis on, ja ta hingas seitsmendal päeval: seepärast Jehoova õnnistas hingamispäeva ja pühitses selle. Sa pead oma isa ja ema austama, et su elupäevi pikendataks sellel maal, mille Jehoova, su Jumal, sulle annab! Sa ei tohi tappa! Sa ei tohi abielu rikkuda! Sa ei tohi varastada! Sa ei tohi tunnistada oma ligimese vastu valetunnistajana! Sa ei tohi himustada oma ligimese koda! Sa ei tohi himustada oma ligimese naist, sulast ega ümmardajat, härga ega eeslit ega midagi, mis su ligimese päralt on!»

Niisugune oli siis piiblitekst. Teise koha, mis asub 5Ms 5:1-21 võivad huvilised ise üles otsida ning avastada paar detailierinevust esimese tekstiga võrreldes.


Miks kümme?

Hoiatus! Võimalik autoriõiguste rikkumine!
Kui on olemas/saadud luba teksti kasutamiseks litsentsi CC BY-SA 3.0 tingimustel, siis edasta aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et on nõus teksti kasutamisega selle litsentsi tingimustel.

Võimalikuks lahenduseks on ka teksti ümbersõnastamine, sest faktid ei ole autoriõigustega kaitstud.

Käske on jagatud mitut moodi. Kõigepealt olid käsud jagatud kahe kivilaua vahel, millele nad algselt olid kirjutatud. On arvatud, et käsustiku esimene pool tegeles inimeste ja Jumala vaheliste küsimustega ning teine pool inimeste omavaheliste suhetega, kusjuures nende vahele jääb käsk, mis puudutab lapse suhte oma vanematesse.

Käsud ligimese vastu patustamisest hoidumiseks võib omakorda jagada kolmeks osaks: Teopattude vastu suunatud hoiatus (ära tapa, varasta ega riku abielu), sõnapattude vastu suunatud hoiatus (ära anna valetunnistust) ning mõttepattude vastu suunatud hoiatus (ära himusta).

Kümneks jagamise kohta on samuti vihjeid leitud mitmelt poolt (2Ms 34:14-26; Ps 15:2-5). Kuidas aga täpselt käsud kümneks jagunevad, selles ei ole täielikku üksmeelt.

Juutlik traditsioon sätestas, et ebajumalakummardamise ja Jumalast pildi või kuju tegemine on üks ja seesama pikk käsk. Seda ideed jagasid Augustinus, Rooma katolik kirik ning Luther. Selliselt jagati käskude arvu 10 saamiseks pooleks lõik, mis puudutab himustamist.

Kirikuisa Origensest lähtuv traditsioon jagas aga kaheks käsuks ebajumala kummardamist puudutava osa ning pildi/kuju tegemise keelu. Himustamist puudutav lõik on kokku võetud üheks, viimaseks käsuks. Seda jaotust on kasutanud Kreeka-katolik kirik, reformaator Calvin, Reformeeritud kirik ning nende vaimulikud järglased.

Toome siin ära mõlemad jaotused. Esiteks paljudele Lutheri katekismusest tuntud 10 käsku:

  1. Mina olen Issand, sinu Jumal. Sul ei tohi olla muid jumalaid minu kõrval.
  2. Sina ei tohi Jumala nime ilmaasjata suhu võtta.
  3. Sina pead pühapäeva pühitsema.
  4. Sina pead austama oma ema ja isa.
  5. Sina ei tohi tappa.
  6. Sina ei tohi rikkuda abielu.
  7. Sina ei tohi varastada.
  8. Sina ei tohi valetunnistust anda oma ligimese vastu.
  9. Sina ei tohi himustada oma ligimese koda.
 10. Sina ei tohi himustada oma ligimese naist, sulast, ümmardajat, kariloomi ega midagi muud, mis on tema oma.

Eesti vabakiriklikes kogudustes on sageli kasutusel selline jaotus (Origenese-Calvini järgi)

  1. Sul ei tohi olla muid jumalaid minu palge kõrval.
  2. Sa ei tohi teha enesele Jumala kuju.
  3. Sa ei tohi Jumala nime ilma asjata suhu võtta.
  4. Pea meeles, et sa pead hingamispäeva pühitsema.
  5. Sa pead oma isa ja ema austama.
  6. Sa ei tohi tappa.
  7. Sa ei tohi abielu rikkuda.
  8. Sa ei tohi varastada.
  9. Sa ei tohi tunnistada oma ligimese vastu valetunnistajana.
 10. Sa ei tohi himustada oma ligimese koda, ega midagi, mis tema oma on.