Hongwu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
SieBot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: wuu:朱元璋
P r2.7.1) (robot muutis: vi:Chu Nguyên Chương
38. rida: 38. rida:
[[sv:Zhu Yuanzhang]]
[[sv:Zhu Yuanzhang]]
[[th:จักรพรรดิหงหวู่]]
[[th:จักรพรรดิหงหวู่]]
[[vi:Minh Thái Tổ]]
[[vi:Chu Nguyên Chương]]
[[uk:Чжу Юаньчжан]]
[[uk:Чжу Юаньчжан]]
[[ug:جۇ يۈەنجاڭ]]
[[ug:جۇ يۈەنجاڭ]]

Redaktsioon: 12. veebruar 2011, kell 03:07

Hongwu (21. september 132824. juuni 1398; hiina 洪武 Hóngwǔ, sünninimi 朱元璋 Zhū Yuánzhāng) oli Hiina keiser 1368. aastast oma surmani, Mingi dünastia rajaja.

Zhu Yuanzhang pärines tänapäeva Anhui provintsi Fengyangi maakonnast talupoja perekonnast. Tema isa oli põgenenud Nanjingist kõrgete maksude eest. 1344. aastal surid Zhu vanemad nälga. Ta läks budistlikku templisse mungaks ning liitus hiljem Punaste Turbanite mässuliikumisega, kus ta tegi kiiret karjääri ja tõusis mässajate sõjaväe juhiks.

Pärast viimase Yuani dünastia keisri Toghon Temüri põgenemist kuulutas Zhu ennast keisriks ja võttis keisrinimeks Hongwu. Ta asutas uue dünastia, mille nimetas Da Ming (大明) 'suur kirkus'. Pealinn jäi esialgu Nanjingi.

Hongwu viis läbi maareformi, töötas välja uue seadustekogu, lasi asutada palju koole ja võttis kasutusele paberraha. Ta kaotas kantsleri ehk peaministri ametikoha ja koondas võimu enda kätte. Teda peetakse despootlikuks valitsejaks, kes kehtestas seaduserikkumiste eest karmid karistused ja lasi hukata tuhandeid ametnikke. Samas tõusis tema valitsusajal Hiina elanike arv hinnanguliselt umbes 50% ja paranes rahva elatustase.

Pärast Honwu surma tõusis troonile tema pojapoeg Jianwen.

Hongwu on maetud Ming Xiaolingi mausoleumi Nanjingis.