Võitluskunstid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
algus
 
lisa inglisvikist
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
{{keeletoimeta}}
'''Võitluskunstid''' on ulatuslikud võitlusviiside ja -traditsioonide süsteemid. Kõigi võitluskunstide eesmärk on sama: lüüa vastast füüsiliselt või kaitsta end füüsilise ohu eest. Mitmete võitluskunstide teooria tugineb suuresti usundile; nii seonduvad Aasia võitluskunstid sageli [[budism]]i, [[hinduism]]i, [[taoism]]i, [[konfutsianism]]i või [[šinto]]ga. Tihti on võitluskunstidel oma [[aukoodeks]], vahel on need seotud ka traditsioonilise või [[rahvameditsiin]]iga (nagu nt ''[[qigong]]'' ja [[nõelravi]]).
'''Võitluskunstid''' on erinevad võitlusstiilid.

Võitluskunste on nimetatud niihästi kunstiks, teaduseks kui ka spordiks. Mitmeid neist harrastatakse [[kontaktsport|kontaktspordina]], kuid samuti võidakse võistelda teatud võtete soorituses, sarnaselt nt [[iluvõimlemine|iluvõimlemise]] või [[Vettehüpped|vettehüpetega]].

Kuigi enamasti peetakse võitluskunstide all silmas paljakäsi võitlemist, kasutatakse mõnes traditsioonis ka relvi: [[Vehklemine|vehklemises]] [[mõõk]]a, [[gatka]]s [[kaigas]]t, [[kyūdō]]s [[vibu]] jne.

Tänapäeval seostatakse terminit ''võitluskunstid'' tavaliselt [[Kaug-Ida]] päritolu võitlusviisidega nagu [[taekwondo]], [[karate]] ja [[judo]]. Samas pärineb hulk võitluskunste mujaltki: [[poks]] ja mõned ajaloolised mõõgavõitlusviisid [[Euroopa]]st, [[capoeira]] [[Lõuna-Ameerika]]st, [[sambo]] [[Venemaa]]lt jne.


[[Kategooria:Võitluskunstid| ]]
[[Kategooria:Võitluskunstid| ]]

Redaktsioon: 9. veebruar 2011, kell 21:40

Võitluskunstid on ulatuslikud võitlusviiside ja -traditsioonide süsteemid. Kõigi võitluskunstide eesmärk on sama: lüüa vastast füüsiliselt või kaitsta end füüsilise ohu eest. Mitmete võitluskunstide teooria tugineb suuresti usundile; nii seonduvad Aasia võitluskunstid sageli budismi, hinduismi, taoismi, konfutsianismi või šintoga. Tihti on võitluskunstidel oma aukoodeks, vahel on need seotud ka traditsioonilise või rahvameditsiiniga (nagu nt qigong ja nõelravi).

Võitluskunste on nimetatud niihästi kunstiks, teaduseks kui ka spordiks. Mitmeid neist harrastatakse kontaktspordina, kuid samuti võidakse võistelda teatud võtete soorituses, sarnaselt nt iluvõimlemise või vettehüpetega.

Kuigi enamasti peetakse võitluskunstide all silmas paljakäsi võitlemist, kasutatakse mõnes traditsioonis ka relvi: vehklemises mõõka, gatkas kaigast, kyūdōs vibu jne.

Tänapäeval seostatakse terminit võitluskunstid tavaliselt Kaug-Ida päritolu võitlusviisidega nagu taekwondo, karate ja judo. Samas pärineb hulk võitluskunste mujaltki: poks ja mõned ajaloolised mõõgavõitlusviisid Euroopast, capoeira Lõuna-Ameerikast, sambo Venemaalt jne.