Maagaas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Robbot (arutelu | kaastöö)
Idioma-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.3) (robot lisas: eu:Gas natural, rue:Земный ґаз
43. rida: 43. rida:
[[es:Gas natural]]
[[es:Gas natural]]
[[eo:Tergaso]]
[[eo:Tergaso]]
[[eu:Gas natural]]
[[fa:گاز طبیعی]]
[[fa:گاز طبیعی]]
[[fr:Gaz naturel]]
[[fr:Gaz naturel]]
71. rida: 72. rida:
[[qu:Allpa wapsi]]
[[qu:Allpa wapsi]]
[[ru:Природный газ]]
[[ru:Природный газ]]
[[rue:Земный ґаз]]
[[simple:Natural gas]]
[[simple:Natural gas]]
[[sk:Zemný plyn]]
[[sk:Zemný plyn]]

Redaktsioon: 1. veebruar 2011, kell 20:41

Maagaasi jaotamine

Maagaas on orgaanilise aine lagunemise tagajärjel tekkinud gaasiliste süsivesinike segu, millest suurema osa hõlmab metaan.

Maagaasi leidub peamiselt, kas koos naftaga naftamaardlates või eraldi gaasimaardlates. Vähemal määral ka söemaardlates kaevandusgaasina. Maagaasi tekib ka märgalade, prügimägede jms hapnikuvaestes tingimustes orgaanilise aine mittetäielikul lagunemisel. Maagaas kuulub fossiilsete kütuste hulka. Maagaasi ülemaailmne varu on umbes 15×1013 m³.

Maagaasi kasutatakse elektri- ja soojusenergia tootmiseks, kütusena mootorsõidukites, pliitides ja lokaalsetes kütteseadmetes; samuti mitmesuguste toodete (väetised, kangad, klaas, teras, plastmass, värvid jne) valmistamisel.

Maagaasi distsileerimine

Suured maagaasi leiukohad asuvad Venemaa territooriumil. Neist suurim on Urengoi gaasimaardla, mis asub Jamali Neenetsi autonoomses ringkonnas. Seal leidub umbes 1013 m³ maagaasi. Maardla kuulub Vene gaasikompaniile Gazprom.

Lisaks Venemaale kuuluvad peamiste maagaasi tootjate hulka Ameerika Ühendriigid, Kanada, Suurbritannia, Alžeeria, Holland, Norra, Indoneesia, Iraan ja Usbekistan.

Vaata ka

Välislingid