Pressburgi rahu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: '{{subst:toimetaA}} {{keeletoimeta}} {{pooleli}} {{See artikkel|räägib Napoleoni sõdade ajal sõlmitud rahust, teiste samanimeliste sündmuste kohta vaata [[Pressburgi rahu (1271)...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 16. jaanuar 2011, kell 13:30

 See artikkel räägib Napoleoni sõdade ajal sõlmitud rahust, teiste samanimeliste sündmuste kohta vaata Pressburgi rahu (1271), Pressburgi rahu (1491) ja Pressburgi rahu (1626)

Pressburgi rahu (saksa Preßburger Frieden, prantsuse Traité de Presbourg) sõlmiti 26. detsembril 1805 Prantsusmaa ja Austria vahel Pressburgis (nüüd Bratislava Slovakkias) pärast Austria lüüasaamist Ulmi ja Austerlitzi lahingus. Vaherahu sõlmiti 4. detsembril ja algasid läbirääkimised. Rahulepingule kirjutasid alla Austria poolt Johann I Joseph, Liechtensteini vürst ja Ungari krahv Ignácz Gyulay ning Prantsusmaa poolt Charles Maurice de Talleyrand.

Peale klauslite, millega sõlmiti "rahu ja sõprus" ning Austria lahkumine kolmandast koalitsioonist, võttis leping Austrialt märkimisväärse osa territooriumist. Eelnevalt sõlmitud Campoformio ja Lunéville rahude tulemusi kinnitati ning Austria valdused Itaalias ja Baieris läksid Prantsusmaale. Mõned Austria valdused Saksamaal läksid Prantsusmaa liitlastele – Baieri kuningriigile, Württembergi kuningriigile ja Badeni kuurvürstiriigile. Austria nõuetest nendele riikidele loobuti eranditult. Kõige tuntumad territoriaalsed muudatused puudutasid Tirooli ja Vorarlbergi, mis läksid Baierile, ning Veneetsiat, Istriat ja Dalmaatsiat, mis läksid Itaalia kuningriigile. Augsburg läks Baierile. Väikese kompensatsioonina sai Austria enda valdusse Salzburgi kuurvürstiriigi.

Leping tegi tõhusa lõpu Pühale Rooma riigile. Franz II loobus Püha Rooma keisri tiitlist ning temast sai Austria keiser. Loodi Reini Liit. Lepingusse lisati ka 40 miljoni frangine hüvitis Prantsusmaa kasuks.