Taro: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kanatodu (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
64. rida: 64. rida:
== Välislingid ==
== Välislingid ==


[http://www.armastusesaal.org/taro Taro kaartide online ennustus]
[http://www.viitaja.ee/?page_id=12 Taro Praktik - Margit Kuldsaar]<br />
[http://www.ramlov.ee/ Tarot Stuudio - Ravi Ramlov]


[[Kategooria:Tarokaardid]]
[[Kategooria:Tarokaardid]]

Redaktsioon: 10. jaanuar 2011, kell 15:43

See artikkel See artikkel räägib ennustamisviisist. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Taro (täpsustus).

Taro ehk tarokk (ka tarot) on kartomantia haru, mille puhul kaardipanemiseks kasutatakse tarokaarte.

Tarokaarte kasutatakse tuleviku ennustamiseks või hetkeolukorra analüüsiks.

Tänapäeva taro koosneb tavaliselt 78 kaardist, mis jagunevad Suureks Arkaaniks ja Väikeseks Arkaaniks. Loodud on väga palju erinevaid kaardipakke, milles kaartide järjestus (harvem ka tähendus) võib olla erinev. Tuntumad on Rider-Waite'i, Crowley ja Marseilles' tarokaardid.

Ajalugu

Kaartide päritolu kohta on mitmeid versioone. Väidetakse, et need on väga vanad ja pärit Indiast, Marokost või Vana-Egiptusest. Esimesed kindlad tõendid tarokaartide olemasolu kohta pärinevad siiski alles 14. sajandist. Siis ilmusid Euroopasse esmakordselt kaardid, mis ilmselt olid pärit islamimaailmast. Esimestes taropakkides polnud Suurt Arkaani, olid ainult Väikese Arkaani kaardid (mastidega). Mastid olid vasteteks keskaja ühiskonnakihtidele: mõõgad tähistasid rüütleid, mündid kaupmehi, karikad kiriku ametikandjaid ja sauad talupoegi.

Suurt Arkaani sisaldav kaardipakk ilmus esimest korda välja umbes 1428. aastal Itaalias Milano hertsogi Filippo Maria Visconti õukonnas ja sai tuntuks kui "trumpide mäng".

Taro kui kaartide nimetus (itaalia keeles tarocchi) esines esimest korda umbes 1505. aastal Itaalias Ferraras. Sõna päritolu pole teada.

Taro varajased versioonid olid lihtsalt mängukaardid. Esimene, kes hakkas keskenduma tarokaartide sümboolsele tähendusele, oli prantsuse õpetlane Court de Gébelin. Ta väitis esimesena, et tarot võiks võrrelda iidsetest aegadest pärit tarkuseraamatuga.

Esimese okultse ehk spetsiaalselt ennustamiseks mõeldud taropaki lõi Jean-Babtiste Alliette (1738-1791), tavaliselt tuntud kui Etteilla. Etteilla tarokaartidel on tavalisest erinevad tähendused ja järjestus, nii et teiste tarokaartidega harjunu peab Etteilla kaartide kasutamiseks ümber õppima. Tänapäeval on Etteilla koolkonna kaardid haruldased. Etteilla kirjutas ka esimese ainult tarokaartidega ennustamisele pühendatud raamatu (varem oli kirjutatud vaid üksikuid peatükke eri raamatutesse).

Ka Alphonse Louis Constant (1810-1875), tavaliselt tuntud kui Eliphas Levi) lõi oma koolkonna, võttes kaartide loomisel eeskujuks Marseilles' tarokaardid ja sidus taro esmakordselt kristliku kabalaga. Eliphas Levi pidas tarot kõige täiuslikumaks ennustamisviisiks. Eliphas Levi süsteemi arendas edasi Gerard Encausse (1865-1916, tuntud kui doktor Papus), kes kirjutas raamatu "Mustlaste taro" ja leidis tarokaartidele astroloogilised vasted. Esimene, kes disainis prantsuse süsteemile vastavad tarokaardid, oli šveitslane Oswald Wirth 1889. aastal, kuid tema pakk sisaldas vaid Suurt Arkaani.

Prantsuse koolkonnast on välja kasvanud enamus hilisemaid tuntumaid tarosüsteeme. Taro arengu seisukohalt on näiteks väga tähtis okultismiga tegelenud Briti Kuldse Koidu Hermeetiline Ordu, mis loodi 1888. aastal. Selle mitmete liikmete (näiteks Samuel Liddell MacGregor Mathers, Arthur Edward Waite, Aleister Crowley) poolt disainitud taropakid põhinevad üldiselt prantsuse süsteemil ja mitmed neist (Rider-Waite'i ja Crowley tarokaardid) on väga populaarsed. Mathers lõi algse kaardipaki, mis oli ette nähtud vaid ordu sees kasutamiseks, teised orduliikmed lõid sellel põhinevad kaardipakid.

Tänapäeval leidub rohkem kui 800 erineva disainiga taropakki

Suur Arkaan

Suur Arkaan (Suur Saladus) koosneb 22 kaardist, millest igaühel on nimi ja number. Erinevalt Väikesest Arkaanist ei jagune need kaardid mastideks. Suure Arkaani kaardid tähistavad põhjapanevaid sündmusi ja olukordi, mis mõjutavad inimese tulevikku ja isiksuse kujunemist olulisel määral. Mõnikord teostatakse ladumist üksnes Suure Arkaani kaartidega. Erinevates kaardipakkides võivad Suure Arkaani kaardid olla erinevalt järjestatud.

Narr
Maag
Ülempreestrinna
Keisrinna
Keiser
Ülempreester (Hierofant)
Armastajad
Kaarik
Õiglus
Eremiit (Erak)
Õnneratas
Jõud
Poodu
Surm
Mõõdukus
Saatan
Torn
Täht
Kuu
Päike
Kohtumõistmine (Kohus)
Maailm

Väike Arkaan

Väike Arkaan (Väike Saladus) koosneb 56 kaardist, mis jagunevad nelja masti:

Sauad
Mõõgad
Karikad
Mündid

Igas mastis on numbrikaardid (äss, kaks, kolm, neli, viis, kuus, seitse, kaheksa, üheksa, kümme) ja neli õukonnakaarti (poiss (paaž), rüütel, kuninganna ja kuningas). Väikese Arkaani kaardid tähistavad sündmusi, millel pole inimese tulevikule ja isiksusele nii põhjapanevat mõju kui Suure Arkaani puhul.

Välislingid

Taro Praktik - Margit Kuldsaar
Tarot Stuudio - Ravi Ramlov