Noor-Eesti: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Magalia (arutelu | kaastöö)
P +pl
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: fi:Noor-Eesti
44. rida: 44. rida:
[[nn:Noor-Eesti]]
[[nn:Noor-Eesti]]
[[pl:Noor-Eesti]]
[[pl:Noor-Eesti]]
[[fi:Noor-Eesti]]
[[sv:Noor-Eesti]]
[[sv:Noor-Eesti]]

Redaktsioon: 21. detsember 2010, kell 23:24

"Noor-Eesti" oli kirjanduslik rühmitus Eestis. Esindab 20. sajandi alguse kultuurimurrangut ja tekkis noore haritlaskonna eneseotsingu tulemusena.

Rühmitus "Noor-Eesti" sai alguse 20. sajandi alguses loodud salajastest õpilasringidest. 1903. aastal loodi Tartu õpilaste kirjanduslik-poliitiline ring "Eesti Ühisus", mille nimi muudeti "Kiirte" neljanda albumi "Noor-Eesti" väljaandmisel.

Aastal 1905 ilmus koguteos "Noor-Eesti" ning selle ümber kogunenud inimesi hakati nimetama nooreestlasteks. Tähtsamatest ja tuntumatest kuulusid sellesse rühmitusse Gustav Suits, Friedebert Tuglas, Johannes Aavik, Bernhard Linde ja Villem Grünthal-Ridala. Vähemal määral on sellega seotud olnud ka Anton Hansen Tammsaare. Kaastöid tegid kunstnikud Nikolai Triik, Kristjan Raud ja Konrad Mägi, kelle kujundused illustreerivad väljaandeid.

Noor-Eesti jaguneb kolme ajajärku:

Noor-Eesti rühmitus taunis vene ja saksa kirjanduse mõju. Soome, rootsi ja norra kirjandusest võttis üle uusi jooni.

Nooreestlased tõid unustuse hõlmast välja Kristjan Jaak Petersoni luule ja hoolitsesid majanduslikult haiglase luuletaja ja proosakirjaniku Juhan Liivi eest.

Rühmituse „Noor-Eesti” tegevus vaibus kantult Esimese maailmasõja tunnetest, edasi tegutses vaid kirjastus „Noor-Eesti”

Tähtsus

Kirjandus

  • Noor-Eesti 100. Kriitilisi ja võrdlevaid tagasivaateid. Koostanud ja toimetanud Elo Lindsalu. TLÜ kirjastus, Tallinn 2006


Välislingid