Gro Harlem Brundtland: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
77. rida: 77. rida:
[[sv:Gro Harlem Brundtland]]
[[sv:Gro Harlem Brundtland]]
[[tl:Gro Harlem Brundtland]]
[[tl:Gro Harlem Brundtland]]
[[ta:குரோ ஆர்லம் புருன்ட்லாண்ட்]]
[[uk:Ґру Гарлем Брундтланд]]
[[uk:Ґру Гарлем Брундтланд]]
[[ur:گرو ہارلم برنت لاند]]
[[ur:گرو ہارلم برنت لاند]]

Redaktsioon: 20. detsember 2010, kell 07:25

Gro Harlem Brundtland
Photo: Harry Wad

Gro Harlem Brundtland (sündinud 20. aprillil 1939 Bærumis) on Norra poliitik, diplomaat ja füüsik, rahvusvahelise jätkusuutliku arengu ja tervishoiu liider. Ta on mitu korda olnud Norra peaminister ning juhtinud Maailma Terviseorganisatsiooni.

Biograafia

Aastal 1963 lõpetas ta doktorikraadiga Oslo Ülikooli, 1965 Harvardi Ülikooli magistrikraadiga.

Aastail 19741979 oli ta Norra keskkonnakaitseminister ning 1981. aasta oktoobrist sai temast esimene Norra naispeaminister.

Brundtland oli Norra peaminister ka 9. maist 198916. oktoobrini 1989 ning 3. novembrist 199025. oktoobrini 1996, mil uueks peaministriks sai Thorbjørn Jagland.

Aastal 1992 loobus Brundtland Norra Töölispartei juhtimisest.

Rahvusvaheline karjäär

Gro Harlem Brundtland oli Maailma Keskkonna- ja Arengukomisjoni (WCED) eesistuja; seda komisjoni kutsutaksegi tihti Brundtlandi komisjoniks. Ametis olles arendas tema juhitud kabinet jõudsasti edasi maailma jätkusuutlikku arengukontseptsiooni. Aastal 1987 avaldas kabinet rapordi teeemal: Our Common Future ("Meie üldine tulevik"). Brundtlandi kabinet aitas läbi viia ka 1992. aastal Rio de Janeiros toimunud ÜRO Keskkonna- ja Arengukonverentsi.

Mais 1998 valiti Brundtland Maailma Tervishoiuorganisatsiooni direktoriks. Sel alal seadis ta pikaajalised eesmärgid ning asutas Commission on Macroeconomics and Healthi, mille juhiks valiti Jeffrey Sachs – komisjon tegeles peamiselt vägivallaga kui ühe suurima tervishoiuprobleemiga. Populaarteaduslik ajakiri Scientific American nimetas Brundtlandi 2003. aastal "Aasta poliitikuks", kuna tema kiire ja koordineeritud tegevus aitas vältida ülemaailmset SARS-i epideemiat. 2003. aasta 21. juulil sai uueks Maailma Tervishoiuorganisatsiooni juhiks Jong-Wook Lee.

2004. aastal ilmunud Briti ajalehes The Financial Times avaldatud edetabelis "Kõige mõjukamad eurooplased viimase 25 aasta jooksul" platseerus ta 4. kohale. Teda edestasid paavst Johannes Paulus II, Mihhail Gorbatšov ja Margaret Thatcher.

2006. aastal kuulus ta ühendusse Panel of Eminent Persons, kes kontrollisid UNCTAD-i tööd.

Tema poliitilikukarjääri tegevusest on kronoloogia kirjutanud Brundtlandi abikaasa Arne Olav Brundtland. Bestsellerid kannavad nimesid "Married to Gro" ja selle järg "Still married to Gro".

Tunnustused