Bretton Woodsi institutsioonid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Epp (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
{{keeletoimeta}}
'''Bretton Woodsi institutsioonid''' (''ingl. k Bretton Woods Institution'') on rahvusvahelise majanduse valitsemissüsteem aastatel 1944-1971, mille eesmärk oli hoida maailmamajandus ja valuutakursid stabiilsena. Liitlased kogunesid 1944. aastal Bretton Woods’i linna USAs, et leppida kokku sõja-järgse maailma majandus – ja kaubandusarhitektuur, sh fikseerida valuutakurssides ja luua loodava süsteemi institutsionaalsed alustalad. Nendeks sai kolm nn Bretton Woodsi institutsiooni: Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), mille eesmärgiks on anda lühiajalist laenu likviidsusprobleemidega riikidele; Maailmapank, mis võimaldab riikidel võtta pikajalisi laene ülesehitustöö ja arenguprogrammideks; Üldine tolli- ja kaubanduskokkulepe (General Agreement on Tariffs and Trade- GATT).
'''Bretton Woodsi institutsioonid''' (inglise keeles ''Bretton Woods institutions'') moodustasid rahvusvahelise majanduse valitsemissüsteemi ehk '''Bretton Woodsi süsteemi''' aastatel [[1944]]–[[1971]], mille eesmärk oli hoida maailmamajandus ja valuutakursid stabiilsena.


[[Teine maailmasõda|Teise maailmasõja]] liitlaste poole esindajad kogunesid 1944. aastal [[Bretton Woods]]i linna USAs, et leppida kokku sõjajärgse maailma majandus– ja kaubandusarhitektuur, sealhulgas fikseerida valuutakurssides ja luua loodava süsteemi institutsionaalsed alustalad. Nendeks sai kolm niinimetatud Bretton Woodsi institutsiooni:
*[[Rahvusvaheline Valuutafond]] (IMF), mille eesmärk on anda lühiajalist laenu likviidsusprobleemidega riikidele;
*[[Maailmapank]], mis võimaldab riikidel võtta pikajalisi laene ülesehitustöö ja arenguprogrammideks;
*[[Üldine tolli- ja kaubanduskokkulepe]] (''General Agreement on Tariffs and Trade'' GATT), millest praeguseks on välja kasvanud [[Maailma Kaubandusorganisatsioon]].

==Viited==
<small>Allikas: Arengukoostöö- ja humanitaaralase terminoloogia sõnaseletusi</small>
<small>Allikas: Arengukoostöö- ja humanitaaralase terminoloogia sõnaseletusi</small>


==Vaata ka==
==Vaata ka==
* [[Arengukoostöö]]
* [[Arengukoostöö]]

[[Kategooria:Majandus]]
[[Kategooria:Rahvusvahelised organisatsioonid]]

Redaktsioon: 29. november 2010, kell 16:18

Bretton Woodsi institutsioonid (inglise keeles Bretton Woods institutions) moodustasid rahvusvahelise majanduse valitsemissüsteemi ehk Bretton Woodsi süsteemi aastatel 19441971, mille eesmärk oli hoida maailmamajandus ja valuutakursid stabiilsena.

Teise maailmasõja liitlaste poole esindajad kogunesid 1944. aastal Bretton Woodsi linna USAs, et leppida kokku sõjajärgse maailma majandus– ja kaubandusarhitektuur, sealhulgas fikseerida valuutakurssides ja luua loodava süsteemi institutsionaalsed alustalad. Nendeks sai kolm niinimetatud Bretton Woodsi institutsiooni:

Viited

Allikas: Arengukoostöö- ja humanitaaralase terminoloogia sõnaseletusi

Vaata ka