Maunderi miinimum: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ivo Vahur (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Maunderi miinimum''' oli [[1645]]-[[1715]] aastatel kestnud [[Päike]]se aktiivsuse minimaalperiood. Selleaegsete, esimeste ja järjepidevate, [[päikeseplekk]]ide vaatluste andmeil oli nende esinemine võrreldes nende tavalise esinemissagedusega madalaim.
'''Maunderi miinimum''' oli [[Päikese aktiivsuse]] minimaalperiood aastatel 1645–1715 aastatel kestnud minimaalperiood. Tollal tehti esimesi järjepidevaid [[päikeseplekk]]ide vaatlusi, mille andmetel esines neid harvem kui tavaliselt.


Maunderi miinimum aegne aeg oli [[Väike jääaeg|Väikse jääaja]] kõige külmem. See on olnud ka [[holotseen]]i, jättes kõrvale selle algse temperatuuritõusu aja, kõige külmem aeg. Samas on sellega vastavuses [[0. Bondi sündmus]]. See on ka ainuke [[Bondi sündmus]], mille korral on seni suudetud tuvastada selle vahekorda Päikese aktivsusega,
Maunderi miinimum oli [[Väike jääaeg|väikese jääaja]] kõige külmem aeg. See oli ka [[Holotseen]]i kõige külmem aeg, kui mitte arvestada selle algset temperatuuri tõusu aega.

Maunderi miinimumile vastab [[0. Bondi sündmus]], ainuke [[Bondi sündmus]], mida on õnnestunud seostada Päikese aktiivsusega{{lisa viide}}.





Redaktsioon: 12. november 2010, kell 07:31

Maunderi miinimum oli Päikese aktiivsuse minimaalperiood aastatel 1645–1715 aastatel kestnud minimaalperiood. Tollal tehti esimesi järjepidevaid päikeseplekkide vaatlusi, mille andmetel esines neid harvem kui tavaliselt.

Maunderi miinimum oli väikese jääaja kõige külmem aeg. See oli ka Holotseeni kõige külmem aeg, kui mitte arvestada selle algset temperatuuri tõusu aega.

Maunderi miinimumile vastab 0. Bondi sündmus, ainuke Bondi sündmus, mida on õnnestunud seostada Päikese aktiivsusega[viide?].


Kirjandus

  • Luterbach, J. (2001). "The Late Maunder Minimum (1675–1715) – A Key Period for Studying Decadal Scale Climatic Change in Europe". Climatic Change. 49 (4): 441–462. DOI:10.1023/A:1010667524422. {{cite journal}}: eiran tundmatut parameetrit |coauthors=, kasuta parameetrit (|author=) (juhend); tundmatu tühi parameeter: |month= (juhend)
  • 1999, Showers, W., Bond, G., The Little Ice Age event in the context of a 1500 year climate oscillator: AGU Spring Meeting, EOS, v. 80 supplement, p. S197.
  • Forcing and feedback mechanisms of suborbital-scale climate variability during interglacials Masanobu Yamamoto Faculty of Environmental Earth Science, Hokkaido University, Sapporo 060-0810,

Japan [[1]]