Sõjaväepolitsei: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: pt:Polícia militar
SieBot (arutelu | kaastöö)
26. rida: 26. rida:
[[hr:Vojna policija]]
[[hr:Vojna policija]]
[[it:Polizia militare]]
[[it:Polizia militare]]
[[he:משטרה צבאית]]
[[nl:Militaire politie]]
[[nl:Militaire politie]]
[[ja:憲兵]]
[[ja:憲兵]]

Redaktsioon: 3. november 2010, kell 20:10

Sõjaväepolitsei on riigi relvajõudude koosseisu kuuluv julgeoleku- ja korrakaitseüksus, mille ülesanded ja jurisdiktsioon on reeglina seotud relvajõudude isikkoosseisu ja territooriumiga.

Sõjaväepolitsei (inglise k. Military Police), lüh. SP (MP), teostab järelevalvet sõjaväelise distsipliini üle ning aitab tagada relvajõudude isikkoosseisu ja sõjaliste objektide julgeolekut. Sõjaväeüksuste liikumisel on SP abiks kolonnide kiirel ja tõrgeteta liikumisel ettenähtud sihtkohtadesse. Sõjalise operatsiooni ajal võib SP ülesannete hulka kuuluda ka sõjavangide eskortimine ja valve. Mõnedes riikides (näiteks Pransusmaa, Itaalia, Hispaania) täidab SP ülesandeid sõjaväestatud politseiüksus ehk sandarmeeria (Gendarmerie), millel on riigis tava-politseiga võrdsed õigused ja sarnased ülesanded.

Eestis

Eesti Kaitseväes on SP kaitseväe keskalluvusega struktuuriüksus, mille ülesannete hulka kuuluvad: distsipliinijärelevalve teostamine, liiklusjärelevalve teostamine, liikluse reguleerimine, õigusrikkumiste menetlemine oma pädevuse piires ning erinevad kaitsejõudude tegevusega seotud julgeolekuülesanded.

Ülesannete täitmisel, mis nõuavad selget eristumist kannab sõjaväepolitseinik paremal õlavarrel musta käesidet, millel on kujutatud hõbedased tähed "SP" (Sõjaväepolitsei põhimäärus 6.jaanuar 2009.a http://riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13117947)

Välislingid