Aurelianus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: ca:Luci Domici Aurelià
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: vi:Aurelianus
65. rida: 65. rida:
[[sv:Aurelianus]]
[[sv:Aurelianus]]
[[tl:Aurelian]]
[[tl:Aurelian]]
[[vi:Aurelianus]]
[[tr:Aurelian]]
[[tr:Aurelian]]
[[uk:Авреліан (римський імператор)]]
[[uk:Авреліан (римський імператор)]]

Redaktsioon: 1. november 2010, kell 18:48

Lucius Domitius Aurelianus

Lucius Domitius Aurelianus (Imperator Cæsar Lucius Domitius Aurelianus Augustus); 9. september 214september 275) oli Vana-Rooma keiser septembrist 270 kuni surmani.

Lisanimed: Germanicus maximus (271), Goticus maximus (272), Dacicus maximus (272), Parthicus (Persicus?) maximus (272), Arabicus maximus (272), Palmyrenicus maximus (272), Armeniacus (?), Adiabenicus (?), Carpicus maximus (273), Restitutor orbis (274). Tapeti oma sekretäri poolt.

Aurelianus sündis Möösias, oli rahvuselt illüür ja arvatavasti kolooni poeg. Ta oli elukutseline sõjaväelane ja sai Claudius II ajal ratsaväe ülemaks. Pärast Claudiuse surma kuulutas ta end Sirmiumis keisriks.

Võitudega jüütide, sarmaatide, vandaalide ja gootide üle taastas ta Rooma piiri Doonaul, kuid pidi teisel pool jõge oleva Daakia 271 gootidele loovutama. 271 peatas ta Pavia lähedal alamannide sissetungi Itaaliasse. Ta laskis ümbritseda Rooma Aurelianuse müüriga, millest 18,8 km on säilinud. 272 võitis ta Palmyra valitsejanna Zenobia ja tõi ta vangina Rooma. 274 võitis ta Gallia usurpaatori Tetricus I ja liidendas seega kõik sajandi keskel tekkinud separaatriigid, taastades Rooma riigi ühtsuse. Siit tuleneb tema aunimetus restitutor orbis ('maailma taastaja').

Eelnev
Quintillus
Vana-Rooma keiser
270-275
Järgnev
Tacitus

Mall:Link FA