Populism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: ko:포퓰리즘
ArthurBot (arutelu | kaastöö)
48. rida: 48. rida:
[[ru:Популизм]]
[[ru:Популизм]]
[[sq:Popullizmi]]
[[sq:Popullizmi]]
[[simple:Populist Movement]]
[[sr:Популизам]]
[[sr:Популизам]]
[[sh:Populizam]]
[[sh:Populizam]]

Redaktsioon: 24. oktoober 2010, kell 22:50

Populism (ladina sõnast populus 'rahvas') on diskursus, mis toetab põhimõtet "Inimesed eliidi vastu".

Personalistlik populism on strateegia, kui karismaatiline juht lubab kõigile natuke midagi. Personalistlik populism ei loo uusi reegleid ja institutsioone, mis piiraksid võimu tsentraliseerumist.

Ideaalse populismi tüübid

Cas Mudde on eristanud kolm populismi tüüpi, mis teoorias ja praktikas üksteisega ka kattuda võivad.

  • Agraarne populism. Näitena võib tuua narodnikute liikumise Tsaari-Venemaal. Seda iseloomustas eliidivastane ideoloogia, mis käsitles moraalsuse allikana talupoega ning pidas ühiskonna aluseks põllumajanduslikku eluviisi. Agraarsed populistid väärtustasid väikseid perefarme, nende ühinemist kooperatiividesse, et tugevdada kogukonda ja edendada omavalitsust.
  • Majandusliku populismi algus oli 1920. aastatel Ladina-Ameerikas. Ladina-Ameerika traditsioonis kirjeldati populismi kui mitme klassi poliitilist liikumist, mida iseloomustavad karismaatilised liidrid, kiired reformipoliitikad ning revolutsiooni mittetunnustamine. Laiemas tähenduses hõlmab majanduslik populism muu hulgas selliseid riigi ülesandeid nagu kaitsetollide rakendamine, jõukuse ümberjaotamine, hoolekandeteenuste laiendamine ning sotsiaalsete partnerite sundimine koostööle.
  • Poliitiline populism on poliitikastiili, mis rajab jäiga jaotuse "rikkumatud inimesed" ja "korrumpeerunud eliit." Kategooriad on pigem moraalsed. Poliitilistel populistidel on poliitikasse mitmekülgne suhe: ühelt poolt peavad nad seda räpaseks, amoraalsele eliidile iseloomulikuks, teiselt poolt vajavad nad poliitikat selleks, et anda võim tagasi tavainimestele.

Vaata ka

Demagoogia