Merepiirita riik: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: 'pisi|Merepiirita riigid '''Merepiirita riik''' on riik, mis asub mandri siseosas ja millel puuduvad merepiirid. Praegu on maailmas...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 24. oktoober 2010, kell 12:10

Merepiirita riigid

Merepiirita riik on riik, mis asub mandri siseosas ja millel puuduvad merepiirid. Praegu on maailmas 43 riiki, kõige rohkem neid Aafrikas (15 riiki) ja Euroopas (14 riiki ja 2 osaliselt tunnustatud riiki). Aasias neid on 12 riiki ja Ameerikas 2 riiki.

Kaks merepiirita riiki – Usbekistan ja Liechtenstein – piirnevad ainult merepiirita riikidega.

Kolm riiki ümbritseb ainult ühe riigi territoorium, nad on enklaavid. Nad on San Marino ja Vatikan, mille naaberriik on Itaalia ning Lesoto, mille ümbritseb Lõuna-Aafrika Vabariigi territoorium. Kaheksal riigil on kaks naaberriiki: Mongoolial, Nepalil, Bhutanil, Svaasimaal, Liehtensteinil, Andorral, Moldoval ja tunnustamata riigil Lõuna-Oseetial.

Suurimad merepiirita riigid rahvaarvu järgi on Etioopia (75 mln elanikke, 2005), Nepal (27,6 mln), Uganda (27,3 mln) ja Usbekistan (26,8 mln).

Suurimad merepiirita riigid pindala järgi on Kasahstan (2 724 900 km²), Mongoolia (1 566 500 km²), Tšaad (1 284 000 km²), Niger (1 276 000 km²), Etioopia (1 104 300 km²), Bolivia (1 098 581 km²).

Merepiireta on NSVL lagunemise pärast tekkinud riikidest suurim osa (9 15-st). Armeenia, Aserbaidžaani, Türkmenistani ja Usbekistani territoorium on täiesti äravooluta piirkondade territooriumil.

Tavaliselt viidab merepiire puudub majanduslikele mahajäämisele, eriti kui riik paikneb väga kaugel mererannikult kõrgemägise pinnamoega, sest riigil puudub võimalus tegeleda merekaubanduse ja kalapüüdmisega, arendada suhteid teiste riikidega. Niisugused riigid on näiteks Afganistan, Nepal, Bhutan jt.

Teisest küljest kui riik paikneb majanduslikult arenenud piirkonna keskosas, võib selle riigi arengutase üsna kõrgeks olla. Niisugused riigid on näiteks Šveits, Liechtenstein, Andorra jt.

Merepiirita riigid

Euroopa

Aasia

Aafrika

Ameerika