Taro: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| räägib ennustamisviisist; tarokaartidega mängitava kaardimängu kohta vaata artiklit [[Taro (mäng)]]; Kagu-Aasias kasvatatava tuntud kultuurtaime kohta vaata artiklit [[Harilik taro]]}}
'''Taro''' ehk '''tarokk''' (ka ''tarot'') on [[kartomantia]] haru, mille puhul kaardipanemiseks kasutatakse [[tarokaardid|tarokaarte]].
'''Taro''' ehk '''tarokk''' (ka ''tarot'') on [[kartomantia]] haru, mille puhul kaardipanemiseks kasutatakse [[tarokaardid|tarokaarte]].



Redaktsioon: 24. oktoober 2010, kell 10:27

 See artikkel räägib ennustamisviisist; tarokaartidega mängitava kaardimängu kohta vaata artiklit Taro (mäng); Kagu-Aasias kasvatatava tuntud kultuurtaime kohta vaata artiklit Harilik taro

Taro ehk tarokk (ka tarot) on kartomantia haru, mille puhul kaardipanemiseks kasutatakse tarokaarte.

Tarokaarte kasutatakse tuleviku ennustamiseks või hetkeolukorra analüüsiks.

Tänapäeva taro koosneb tavaliselt 78 kaardist, mis jagunevad Suureks Arkaaniks ja Väikeseks Arkaaniks. Loodud on väga palju erinevaid kaardipakke, milles kaartide järjestus (harvem ka tähendus) võib olla erinev. Tuntumad on Rider-Waite'i, Crowley ja Marseilles' tarokaardid.

Suur Arkaan

Suur Arkaan (Suur Saladus) koosneb 22 kaardist, millest igaühel on nimi ja number. Erinevalt Väikesest Arkaanist ei jagune need kaardid mastideks. Suure Arkaani kaardid tähistavad ladumisel põhjapanevaid sündmusi ja olukordi, mis mõjutavad inimese tulevikku ja isiksuse kujunemist olulisel määral. Mõnikord teostatakse ladumist üksnes Suure Arkaani kaartidega. Erinevates kaardipakkides võivad Suure Arkaani kaardid olla erinevalt järjestatud.

Narr
Maag
Ülempreestrinna
Keisrinna
Keiser
Hierofant
Armastajad
Kaarik
Õiglus
Eremiit (erak)
Õnneratas
Jõud
Poodu
Surm
Mõõdukus
Saatan
Torn
Täht
Kuu
Päike
Kohtumõistmine (kohus)
Maailm

Väike Arkaan

Väike Arkaan (Väike Saladus) koosneb 56 kaardist, mis jagunevad nelja masti:

Sauad
Mõõgad
Karikad
Mündid

Igas mastis on numbrikaardid (äss, kaks, kolm, neli, viis, kuus, seitse, kaheksa, üheksa, kümme) ja neli õukonnakaarti (poiss (paaž), rüütel, kuninganna ja kuningas). Väikese Arkaani kaardid tähistavad sündmusi, millel pole inimese tulevikule ja isiksusele nii põhjapanevat mõju kui Suure Arkaani puhul.