Ida-Siber: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: '[[Image:Siberia-FederalSubjects.png|thumb|right|350px| <span style="margin:0px; padding-bottom:1px; font-size:90%; display:block;"><span style="border:#CC0000; background-color:#CC0...'
 
5. rida: 5. rida:
'''Ida-Siber''' (vene keeles Восточная Сибирь) on [[piirkond]] [[Venemaa]]l, [[Siber]]i idaosa. Sellele kuulub Venemaa aasiaosa, mille piiriks on [[Jenissei]] läänes ja [[Vaikne ookean|Vaikse ookeani]] ranniku mööda kulgevad veelahkmeahelikud idas.
'''Ida-Siber''' (vene keeles Восточная Сибирь) on [[piirkond]] [[Venemaa]]l, [[Siber]]i idaosa. Sellele kuulub Venemaa aasiaosa, mille piiriks on [[Jenissei]] läänes ja [[Vaikne ookean|Vaikse ookeani]] ranniku mööda kulgevad veelahkmeahelikud idas.


Ida-Siberi pindala on umbes 4 100 000 km².
== Geograafia==
Ida-Siberi pindala on umbes 4 100 000 km². Piirkonna suurimat osa hõlmab [[okasmets]]aga kaetud [[Kesk-Siberi kiltmaa]], põhjaosas on [[tundra]]ga kaetud madalikud, aga lõuna- ja idaosas [[Lääne-Sajaanid|Lääne-]] ja [[Ida-Sajaanid]]e, [[Taga-Baikal]]i ning Jana-Kolõma krai kõrged mäeahelikud. Siin voolavad Venemma suurimad jõed [[Jenissei]], [[Leena]], [[Viljui]], [[Selenga]], [[Oljokma jõgi|Oljokma]], [[Angara]] it.


==Loodus==
Ida-Siberi territooriumil paiknevad [[Burjaatia]], [[Taga-Baikali krai]], [[Irkutski oblast]], [[Krasnojarski krai]], [[Tõva]] ja [[Sahha]]. Ida-Siberi suurimad linnad on [[Krasnojarsk]], [[Irkutsk]], [[Ulan-Ude]], [[Tšita]], [[Jakutsk]], [[Bratsk]] ja [[Norilsk]].
Suurema osa piirkonnast hõlmab [[okasmets]]aga kaetud [[Kesk-Siberi kiltmaa]], põhjaosas on [[tundra]]ga kaetud madalikud. Lõuna- ja idaosas on [[Lääne-Sajaanid|Lääne-]] ja [[Ida-Sajaanid]] ning [[Taga-Baikal]]i ja [[Jana-Kolõma krai]] kõrged mäeahelikud.

Ida-Siberis voolavad Venemaa suurimad jõed [[Jenissei]], [[Leena]], [[Viljui]], [[Selenga]], [[Oljokma jõgi|Oljokma]] ja [[Angara]].

==Haldus==
Ida-Siberi territooriumil paiknevad [[Burjaatia]], [[Taga-Baikali krai]], [[Irkutski oblast]], [[Krasnojarski krai]], [[Tõva]] ja [[Sahha]].

==Rahvastik==
Ida-Siberi suurimad linnad on [[Krasnojarsk]], [[Irkutsk]], [[Ulan-Ude]], [[Tšita]], [[Jakutsk]], [[Bratsk]] ja [[Norilsk]].





Redaktsioon: 26. september 2010, kell 10:21

       Siberi föderaalringkond        Venemaa Siber geograafia seisukohast        Ajalooliselt Siberina nimetav piirkond

Ida-Siber (vene keeles Восточная Сибирь) on piirkond Venemaal, Siberi idaosa. Sellele kuulub Venemaa aasiaosa, mille piiriks on Jenissei läänes ja Vaikse ookeani ranniku mööda kulgevad veelahkmeahelikud idas.

Ida-Siberi pindala on umbes 4 100 000 km².

Loodus

Suurema osa piirkonnast hõlmab okasmetsaga kaetud Kesk-Siberi kiltmaa, põhjaosas on tundraga kaetud madalikud. Lõuna- ja idaosas on Lääne- ja Ida-Sajaanid ning Taga-Baikali ja Jana-Kolõma krai kõrged mäeahelikud.

Ida-Siberis voolavad Venemaa suurimad jõed Jenissei, Leena, Viljui, Selenga, Oljokma ja Angara.

Haldus

Ida-Siberi territooriumil paiknevad Burjaatia, Taga-Baikali krai, Irkutski oblast, Krasnojarski krai, Tõva ja Sahha.

Rahvastik

Ida-Siberi suurimad linnad on Krasnojarsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Tšita, Jakutsk, Bratsk ja Norilsk.