Einhard: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Einhard.jpg|thumb]]
[[Pilt:Einhard.jpg|thumb]]
'''Einhard''' (umbes [[770]] – [[14. märts]] [[840]]) oli [[Frangid|frangi]] ajaloolane. Ta oli [[Karl Suur]]e abiline ja biograaf.
'''Einhard''' (umbes 770 – [[14. märts]] [[840]]) oli [[frangid|frangi]] ajaloolane, [[Karl Suur]]e abiline ja biograaf.


Einhard sai hariduse [[Fulda]]s ja võeti Karl Suure õukonda [[791]]. või [[792]]. aastal.
Einhard oli [[aadlik]]. Ta sai kasvas üles ja sai hariduse [[Fulda]] kloostris ja võeti Karl Suure õukonda 791. või 792. aastal. Ta võitis Karl Suure erilise usalduse, mistõttu too määras ta paljude kloostrite ilmik[[abt]]iks.

Ta on teose ''Vita Caroli Magni'' autor ja Kuninglike Frangi Annaalide (''Annales Regni Francorum'') kaasautor. Ta võttis eeskuju [[Suetonius]]est ja teistest rooma biograafidest.
Ta on [[ladina keel|ladinakeelse]] teose "Karl Suure elu" ("''Vita Caroli Magni''") autor ja Kuninglike Frangi Annaalide (''Annales Regni Francorum'') kaasautor. Ta võttis eeskuju [[Suetonius]]est ja teistest rooma biograafidest. "Karl Suure elu" peetakse keskaja üheks silmapaistvaimaks elulookirjelduseks.

Einhardi mõjul ehitati [[Aachen]]isse, [[Michelstadt]]i ja [[Seligenstadt]]i avalikke hooneid.


Pärast Karl Suure surma oli ta [[Ludwig Vaga]] kirjutaja.
Pärast Karl Suure surma oli ta [[Ludwig Vaga]] kirjutaja.

Redaktsioon: 10. märts 2006, kell 21:32

Einhard (umbes 770 – 14. märts 840) oli frangi ajaloolane, Karl Suure abiline ja biograaf.

Einhard oli aadlik. Ta sai kasvas üles ja sai hariduse Fulda kloostris ja võeti Karl Suure õukonda 791. või 792. aastal. Ta võitis Karl Suure erilise usalduse, mistõttu too määras ta paljude kloostrite ilmikabtiks.

Ta on ladinakeelse teose "Karl Suure elu" ("Vita Caroli Magni") autor ja Kuninglike Frangi Annaalide (Annales Regni Francorum) kaasautor. Ta võttis eeskuju Suetoniusest ja teistest rooma biograafidest. "Karl Suure elu" peetakse keskaja üheks silmapaistvaimaks elulookirjelduseks.

Einhardi mõjul ehitati Aachenisse, Michelstadti ja Seligenstadti avalikke hooneid.

Pärast Karl Suure surma oli ta Ludwig Vaga kirjutaja.

Välislink

Vita Caroli Magni tekst