Friedrich Hollmann: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kaali (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
8. rida: 8. rida:


== Isiklikku ==
== Isiklikku ==
Tema isa [[Rudolf Gustav Hollmann]] oli [[Hargla kogudus|Hargla-]] ja [[Rõuge Maarja kogudus]]e õpetaja, vend [[Karl August Hollmann]] oli [[Puhja Püha Dionysiuse kogudus]]e õpetaja, poeg [[Franz Friedrich Reinhold Hollmann]] oli [[Maarja-Magdaleena kogudus|Maarja-Magdaleena-]] ja [[Rõuge Maarja kogudus]]e õpetaja, hiljem Lätis Cesise piirkonnas, Liepkalne kihelkonnas, Iršis (Hirschehofis) asunud saksa koloonia õpetaja.
Tema isa [[Rudolf Gustav Hollmann]] oli [[Hargla kogudus|Hargla-]] ja [[Rõuge Maarja kogudus]]e õpetaja, onu [[Karl August Hollmann]] oli [[Puhja Püha Dionysiuse kogudus]]e õpetaja, poeg [[Franz Friedrich Reinhold Hollmann]] oli [[Maarja-Magdaleena kogudus|Maarja-Magdaleena-]] ja [[Rõuge Maarja kogudus]]e õpetaja, hiljem Lätis Cesise piirkonnas, Liepkalne kihelkonnas, Iršis (Hirschehofis) asunud saksa koloonia õpetaja.


{{pooleli}}
{{pooleli}}

Redaktsioon: 17. september 2010, kell 21:18

Friedrich August Wilhelm Hollmann (16. oktoober 1833 Hargla1. september 1900 Valga) oli Eesti vaimulik ja Liivimaa kindralsuperintendent.

Algõpetuse sai koduõpetajalt. Õppis aastatel 18461851 Riia kubermangugümnaasiumis. Tartu Ülikooli usuteaduskonnas õppis ta aastatel 18521856 (aastal 1855 sai ta kuldauraha (gold. Preis medaille)). Oli aastatel 18561858 koduõpetajaks Ropka mõisas. Oli 18571858 prooviaastal Tartu Maarja koguduses Adalbert Hugo Willigerode juures. Ordineeriti 5. aprillil 1859 õpetajaks.

Oli aastatel 18591873 (introdutseeriti 5. aprillil 1859) Rõuge Maarja koguduse õpetaja. Seejärel asutas ta aastal 1873 Tartus kaheaastase eestikeelse religioosse vaimsusega vallakooliõpetajate seminari, oli aastatel 18731887 direktor, seminari seismajäämise järel tegutses Peterburi linnamisjonis. nimetati aastal 1889 Liivimaa kindralsuperintendendiks, kelleks jäi surmani. Suri aastal 1900 Valgas, olles teel koju sinodilt.

Tegevus vaiuliku, pedagoogi ja kirikujuhina

Isiklikku

Tema isa Rudolf Gustav Hollmann oli Hargla- ja Rõuge Maarja koguduse õpetaja, onu Karl August Hollmann oli Puhja Püha Dionysiuse koguduse õpetaja, poeg Franz Friedrich Reinhold Hollmann oli Maarja-Magdaleena- ja Rõuge Maarja koguduse õpetaja, hiljem Lätis Cesise piirkonnas, Liepkalne kihelkonnas, Iršis (Hirschehofis) asunud saksa koloonia õpetaja.