E8: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: it:Strada europea E8
Broadbot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: da:Europavej E8
77. rida: 77. rida:


[[bs:Evropski put E8]]
[[bs:Evropski put E8]]
[[da:Europavej E8]]
[[de:Europastraße 8]]
[[de:Europastraße 8]]
[[en:European route E8]]
[[en:European route E8]]

Redaktsioon: 8. september 2010, kell 20:36

 See artikkel räägib Euroopa teest; Lie rühma kohta vaata artiklit E8 (Lie rühm); E8 on ka lennukompanii Alpi Eagles AITA kood

Euroopa tee 8 asendikaart
Norra ja Soome piir. Kilpisjärvi küla.
Valtatie 29. Automagistraal Tornio ja Keminmaa vahel Tornios Kyläjoki ühendustee juures. Maailma kõige põhjapoolsem automagistraal.
Tuuleturbiini vedu. Kemi, valtatie 4.
Valtatie 4, Oulu, Kontinkangas. Vaade Kajaanintie sillalt lõunasse. Taustal valtatie 22 ühendustee.

E8 ehk Euroopa tee 8 on Euroopa tee, mis viib Tromsøst Norras Turusse Soomes.

Tee pikkus on umbes 1410 km. Tee pikkus Norras (välja arvatud E6-ga ühine teelõik) on 117,9 km.

Aastatel 19651992 oli Kilpisjärvi ja Tornio vaheline lõik osa teest E78.

Teel on asfaltbetoonkate ja ta on suuremalt jaolt kaherealine.

Marsruut

TromsøNordkjosbotnSkibotnKilpisjärviKaaresuvantoMuonioKolariTornioKeminmaaKemiOuluLiminkaRaaheKalajokiKokkolaVaasaPoriRaumaTuru

Nordkjosbotni ja Skibotni vahelise lõigu kulgeb tee koos E6-ga, Keminmaan ja Liminka vahelise lõigu koos E75-ga ja lühikese lõigu Vaasa lähedal koos E12-ga. Peale selle ristub tee Kaaresuvantos E45-ga, Tornios E4-ga ning Turu lähedal E18 ja E63-ga.

Soomes kulgeb tee Kilpisjärvi ja Tornio vahelise lõigu koos valtatie 21-ga, Tornio ja Keminmaa vahelise lõigu koos valtatie 29-ga, Keminmaa ja Liminka vahelise lõigu koos valtatie 4-ga ning Liminka ja Turu vahelise lõigu koos valtatie 8-ga.

Teel on lühikesed automagistraalilõigud Tornio ja Keminmaa vahel ning Oulu, Vaasa ja Turu lähedal. Mujal on tee peamiselt kaherealine.

Norra

Tromsøst Soome piirini

Tee algab Tromsøst Norras. Kõigepealt läbib ta Tromsøysundi tunneli Tromsøya saareni. Kui linn silmapiirilt kaob, kitseneb tee kaherealiseks. Nordkjosbotni ja Skibotni vahel langeb tee kokku E6-ga. Skibotnist peale läheb tee järsult üles ning on kahe auto laiune. Tee jõuab kõrgeima punktini (550 m) ning seejärel Soome piirini.

Soome

Kilpisjärvilt Tornioni

Kohe pärast piiri tee laskub ning möödub vasakult Kilpisjärvi järvest ja paremalt Kilpisjärvi külast. Seejärel kulgeb tee rööbiti Könkämäenoga Peerast läbi. Seal on peaaegu asustamata ala (suur padur mõningate mägedega). Kuni Kaaresuvantoni jääb tee kitsaks. Rootsi poolel Karesuandos algab ristuv tee E45, ja liiklus elavneb; seal on esimene võimalus otse Rootsi sõita. Tee kulgeb nüüd rööbiti Muonio jõega. Palojoensuust saab mööda Soome teed 958 sõita Hettasse. Lõuna pool läbib tee Muonio ja Kolari. Kohe pärast Kolarit suubub Muonio jõgi Tornio jõkke. Pello ja Tornio läbitakse piki Tornio jõge Tornedalis. E8 kulgeb piki jõgede Soome-poolset kallast; Karesuandost kuni Tornio naaberlinna Haparandani kulgeb enam-vähem piki jõgede kaldaid Rootsi Riksväg 99 (varem 400). Kolarist Ouluni kulgeb rööbiti kiirteega raudtee. Tornio juures jõuab tee Põhjalaheni, mis enam silmist ei kao.

Torniost Liminkani

Torniost Kemini on tegu 1999 rajatud neljarealise teega. Põhjuseks on kahe linna vaheline ühendus ning ühendus Tornio-Kemi lennujaamaga. Kemis jõuab E8-ni välja Rovaniemist tulev E75. Pärast Kemit on tee jälle kaherealine, kuni ta Oulust põhja pool muutub jälle neljarealiseks, sest Oulu on üks Soome suuremaid linnu. kilomeetrit Oulust lõuna pool läheb tee jälle kaherealiseks. Liminkas hargneb E75 sisemaa poole, E8 kulgeb aga edasi mööda randa.

Liminkast Turuni

Vaasas ristub E8-ga E12, mis jätkub seal pärast parvlaevaühendust Rootsi linna Umeåga. Ka seal on tee neljarealine. Pori kaudu jõuab tee siis lõpuks Turusse. Viimane on liiklussõlm ja suur sadamalinn. E8 möödub Turu lennujaamast ning on siis kuni Turu kesklinnani. Turus jätkavad E8-t järgmised teed:

Vallad ja sõlmpunktid Norras

Tromsi maakond

Tromsøysundet Tromsøs. E8 läheb esiplaanil oleva silla alt läbi Tromsøysundi tunneli.
Tromsø vald
Balsfjordi vald
Storfjordi vald

Ajalugu

1. juunil 1965 hakati Tromsø–Kilpisjärvi–Tornio teed tähistama E78. Aastal 1983 otsustas UNECE süsteemi reformida. E78 pidi saama numbri E08 ja E6 pidi saama numbri E47. Läbirääkimised võtsid aastaid ning alles 1992 võeti see süsteem kassutusele Norras, kus E8 hakkas tähistama Tromsø–Kilpisjärvi–Tornio teed. Aastal 2002 pikendati E8-t Torniost Turuni. Enne 1985. aastat kulges E8 Londonist Hoek van Hollandi, Hannoveri ja Berliini kaudu Brestini.

Välislingid