Mihhail Gutserijev: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kes? Mis? Kus?
Ker (arutelu | kaastöö)
Ingušeetia on siinkohal erimajandustsooni nimi, mitte kohanimi, ja ilmselt ei kuulu tõlkimisele
3. rida: 3. rida:
Ettevõtlusega tegelemist alustas Gutserijev [[1988]], asutades [[mööbel|mööbli]]vabriku ja kooperatiivpanga.
Ettevõtlusega tegelemist alustas Gutserijev [[1988]], asutades [[mööbel|mööbli]]vabriku ja kooperatiivpanga.


[[1994]] nimetati Gutserijev erimajandustsooni (зона экономического благоприятствования) "Inguššia" administratsiooni juhiks.
[[1994]] nimetati Gutserijev erimajandustsooni (зона экономического благоприятствования) "Ingušeetia" administratsiooni juhiks.


1994. aastal valiti ta Riigiduuma liikmeks. Ta liitus [[Venemaa Liberaaldemokraatlik partei|Venemaa Libaraaldemokraatliku Partei]] fraktsiooniga ja sai [[1996]] Riigiduuma esimehe asetäitjaks. [[1999]] valiti ta taas Riigiduumasse.
1994. aastal valiti ta Riigiduuma liikmeks. Ta liitus [[Venemaa Liberaaldemokraatlik partei|Venemaa Libaraaldemokraatliku Partei]] fraktsiooniga ja sai [[1996]] Riigiduuma esimehe asetäitjaks. [[1999]] valiti ta taas Riigiduumasse.

Redaktsioon: 1. september 2010, kell 21:53

Mihhail Gutserijev (sündinud 9. märtsil 1958) on inguši rahvusest Venemaa ettevõtja, naftakompanii Russneft omanik ja president, varasem Slavnefti juht ja Riigiduuma aseesimees.

Ettevõtlusega tegelemist alustas Gutserijev 1988, asutades mööblivabriku ja kooperatiivpanga.

1994 nimetati Gutserijev erimajandustsooni (зона экономического благоприятствования) "Ingušeetia" administratsiooni juhiks.

1994. aastal valiti ta Riigiduuma liikmeks. Ta liitus Venemaa Libaraaldemokraatliku Partei fraktsiooniga ja sai 1996 Riigiduuma esimehe asetäitjaks. 1999 valiti ta taas Riigiduumasse.

2000. aasta jaanuaris sai Gutserijevist Vene-Valgevene riikliku ettevõtte Slavneft president. Ajakirjanduse andmetel oli tema soovitajaks Roman Abramovitš. Gutserijev ise on soovitajana nimetanud Vladimir Putinit.

2002. aasta mais vabastas aktsionäride üldkoosolek Gutserijevi ametist. Gutserijev püüdis otsust ja ettevõtte väidetavat jõuga ülevõtmist kohtus ebaõnnestunult vaidlustada.

2002. aasta septembris rajas ta naftakompanii RussNeft, millest juba 2004. aastaks sai üks riigi kümnest suurimast. Samal ajal alustas Gutserijev aktiivset tegevust Moskva kinnisvaraturul.

2005. aastal omandas ta 50% ettevõtte Russki Ugol (Русский уголь) aktsiatest.

Russneft

16. mail 2007 sai teatavaks, et Venemaa uurijad süüdistavad Gutserijevit ebaseaduslikus äritegevuses. Russneft oli sel ajal Venemaa suuruselt 7. ettevõte. Venemaa maksuamet nõudis Russneftilt ligi miljardit USA dollarit ehk umbes 11 miljardit krooni. [1]

Oletati, et süüdistuse ajendas Gutserijevi keeldumine ettepanekust müüa Russneft vastuvõtmatu hinnaga ühele riigistruktuurile või siis see, et Gutserijev ostis Jukose pankroti eelõhtul selle varasid.

Juuli lõpus müüs Gutserijev oma äri 3 miljardi dollari ehk 34,5 miljardi krooni eest Oleg Deripaskale, Kremliga heades suhetes olevale oligarhile, ja põgenes välismaale. Müügiteatele lisas Gutserijev, et ta ei müünud ettevõtet vabatahtlikult. [1]

Juulis loobus Gutserijev Russnefti presidendi positsioonist ja teatas kavatsusest loobuda kõigist äriprojektidest ning asuda teadustööle. Samal ajal lepiti kokku Russnefti müük enam kui 3 miljardi dollari eest Oleg Deripaska varahaldusettevõttele Basic Element. 31. juulil arestis rajoonikohus Russnefti aktsiad, septembris kinnitas edasikaevatud otsuse Moskva linnakohus.

28. augustil andis Moskva linnakohus käsu Gutserijevi vahistamiseks. Gutserijev oli selleks ajaks välismaal. [1].

Novembris teatas Basic Element, et Gutserijev ei ole enam ettevõtte omanik ja Basic Element jätkab kõnelusi Russnefti omavate, teiste isikute poolt kontrollitud offshore-ettevõtete ostmiseks.

Detsembris pidi arbitraažikohus arutama Russnefti aktsiate arvamist riigi varadesse, kuid andis osapooltele kaks kuud kokkuleppele jõudmiseks.

2008. aasta aprillis teatati, et uurimine Gutserijevi asjas on lõpule viidud. Suvel esitas Venemaa Suurbritanniale taotluse mehe väljaandmiseks.

2009. aasta oktoobris võeti tagasi Gutserijevile esitatud süüdistus maksudest kõrvalehoidmises, loobuti tema tagaotsimisest Interpoli abiga ja väljaandmistaotlusest Suurbritanniale.

2010. aasta jaanuaris andsid Oleg Deripažka esindajad Gutserijevile tagasi kontrolli 100% Russnefti aktsiate üle. Gutserjev maksis Vedomosti andmetel selle eest 600 miljonit dollarit. Mõningatel andmetel oli Deripaška varem mitmed oma võlad kandud Russnefti arvele.

Aprillis loovutas Gutserijev 49% Russneftist ettevõttele AFK Sistema ja hiljem veel 2% Sberbankile. Juunis valis aktsionäride koosolek Gutserijevi ettevõtte presidendiks.

Isiklikku

Mihhail Gutserijevi vanem vend Hamzat on Inguššia endine siseminister, kes 2002. aastal püüdis Murat Zjazikovi vastaskandidaadina saada Inguššia presidendiks.

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 "Kes? Mis? Kus?" 2008, lk. 310

Välislingid