Trooja hobune (informaatika): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: pt:Trojan Horse
Xqbot (arutelu | kaastöö)
35. rida: 35. rida:
[[it:Trojan]]
[[it:Trojan]]
[[he:סוס טרויאני (תוכנה)]]
[[he:סוס טרויאני (תוכנה)]]
[[lv:Trojas Zirgs (datorvīruss)]]
[[lv:Trojas zirgs (datorika)]]
[[lt:Trojos arklys (programa)]]
[[lt:Trojos arklys (programa)]]
[[hu:Trójai program]]
[[hu:Trójai program]]

Redaktsioon: 1. august 2010, kell 04:34

Trooja hobune ehk troojalane ehk trooja on liik õelvara, mis tavaliselt tuleb kaasa koos mõne teise programmi või failiga.

Samuti kui klassikalises Kreeka legendis Trooja hobusest on tegu tarkvaraga, mis on pealtnäha huvitav ja kasulik (või vähemalt kahjutu), kuid käivitades võib palju pahandust teha - ehk siis arvuti oleks justkui Trooja, hobune on kasulik fail ja sõjamehed seal sees on õelvara.

Troojalased reeglina ise arvutisse ei tule, kasutaja peab need kas iseseisvalt või mõne rakenduse koosseisus käivitama.

Troojalased erinevad viirustest selle poolest, et need ei tegele ise otsese vandalismiga (küll aga võib sellega tegeleda kräkker, kes troojalase kaudu süsteemile juurdepääsu saab), ei poogi end külge teistele failidele ega seeläbi n.ö nakata neid, ega levita end ka muul moel ise edasi. Selle asemel avavad troojalased n.ö tagauksi, mille kaudu on kräkkeritel võimalik saada süsteemidele juurdepääs kuni täieliku kontrollini nende üle, koguvad privaatseid kasutajaandmeid (paroole, klahvisisestusi, ekraanipilte jm), saates need oma looja suva poolt valitud suunal ja nullides muude viisidega süsteemide ning nendes sisalduvate andmete turvalisuse.

Välislingid