Collège de France: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
33. rida: 33. rida:
[[he:קולז' דה פראנס]]
[[he:קולז' דה פראנס]]
[[la:Collegium Franciae]]
[[la:Collegium Franciae]]
[[lt:Prancūzijos kolegija]]
[[nl:Collège de France]]
[[nl:Collège de France]]
[[ja:コレージュ・ド・フランス]]
[[ja:コレージュ・ド・フランス]]

Redaktsioon: 31. juuli 2010, kell 18:45

Collège de France'i õu.

Collège de France on Pariisis asuv prantsuse teadus- ja õppeasutus.

Collège de France'i hoone asub Seine'i vasakul kaldal Pariisi 5. linnarajoonis Ladina kvartalis St. Jacques'i tänava ja des Ecoles' tänava nurgal. Otse üle tänava asub Sorbonne'i ajalooline hoone.

Collège de France asutati aastal 1530 nime all Collège Royal. Hiljem on ta kandnud nimesid Collège des Trois Langues, Collège National ja Collège Impérial. Praegust nime kannab ta alates 1870.

Collège de France'i asutas François I Leuveni vana ülikooli juurde 1517 asutatud Collegium Trilingue eeskujul. See oli mõeldud alternatiiviks Sorbonne'ile ning seal õpetati esialgu heebrea keelt, vanakreeka keelt ja matemaatikat.

Sellesse kuulub praegusajal 52 professorit. teda peetakse kõige prestiižsemaks teadusasutuseks Prantsusmaal. Ta on pühendunud uurimistööle, üliõpilasi selles ei ole. Koolil on laboratooriumid ja üks parimaid teadusraamatukogusid Euroopas. Raamatukogu on keskendunud ajaloole, humanitaar- ja sotsiaalteadustele, samuti keemiale ja füüsikale. Raamatukogus on hulgaliselt haruldasi teoseid.

Loengukursused on kõigile avatud ja tasuta, diplomeid ei väljastata.

Välislingid