Juno: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
9. rida: 9. rida:
[[Varro]] järgi seadis sünnitusjumalanna '''Iuno Lucina''' kultuse sisse [[sabiinid]]e kuningas [[Titus Tatius]].
[[Varro]] järgi seadis sünnitusjumalanna '''Iuno Lucina''' kultuse sisse [[sabiinid]]e kuningas [[Titus Tatius]].
Juno oli [[Rooma]] linna kaitsejumalus. Teda austati [[Kapitoolium]]il, sealhulgas [[Kapitooliumi Trias]]e raames. Tema püha oli ''[[matronalia]]'' [[1. märts]]il. Tema püha loom oli [[hani]], mistõttu tema templi juures Kapotooliumil peeti hanesid. Kui haned oma valjude häälitsustega hoiatasid linlasi vaenlaste rünnaku eest, kirjutati see hoiatus Juno arvele ning anti talle [[lisanimi]] [[Moneta]] ('hoiataja'). Peale selle oli ta veel Rooma linna varajase rahapaja kaitsja, sest see rajati väidetavalt 289. aasta paiku Kapitooliumile Juno templi juurde kuuluvasse hoonesse.
Juno oli [[Rooma]] linna kaitsejumalus. Teda austati [[Kapitoolium]]il, sealhulgas [[Kapitooliumi triaad]]i raames. Tema püha oli ''[[matronalia]]'' [[1. märts]]il. Tema püha loom oli [[hani]], mistõttu tema templi juures Kapotooliumil peeti hanesid. Kui haned oma valjude häälitsustega hoiatasid linlasi vaenlaste rünnaku eest, kirjutati see hoiatus Juno arvele ning anti talle [[lisanimi]] [[Moneta]] ('hoiataja'). Peale selle oli ta veel Rooma linna varajase rahapaja kaitsja, sest see rajati väidetavalt 289. aasta paiku Kapitooliumile Juno templi juurde kuuluvasse hoonesse.


[[Juuni]]kuu nimi tuleneb Juno nimest.
[[Juuni]]kuu nimi tuleneb Juno nimest.

Redaktsioon: 29. juuli 2010, kell 07:35

 See artikkel räägib jumalannast; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Juno (täpsustus)

IVNO REGINA (Kuninganna Juno) mündil

Juno (Iuno) oli Vana-Itaalia, eriti vanarooma jumalanna. Teda peeti sünnituse- ja abielujumalannaks.

Kui ta samastati vanakreeka jumalanna Heraga ning võttis üle tolle rolli, hakati teda pidama Jupiteri abikaasaks ning jumalate kuningannaks. See samastamine toimus arvatavasti etruski mõjul.

Juno vanemad olid Saturnus ja Ops.

Varro järgi seadis sünnitusjumalanna Iuno Lucina kultuse sisse sabiinide kuningas Titus Tatius.

Juno oli Rooma linna kaitsejumalus. Teda austati Kapitooliumil, sealhulgas Kapitooliumi triaadi raames. Tema püha oli matronalia 1. märtsil. Tema püha loom oli hani, mistõttu tema templi juures Kapotooliumil peeti hanesid. Kui haned oma valjude häälitsustega hoiatasid linlasi vaenlaste rünnaku eest, kirjutati see hoiatus Juno arvele ning anti talle lisanimi Moneta ('hoiataja'). Peale selle oli ta veel Rooma linna varajase rahapaja kaitsja, sest see rajati väidetavalt 289. aasta paiku Kapitooliumile Juno templi juurde kuuluvasse hoonesse.

Juunikuu nimi tuleneb Juno nimest.

Väljaspool Roomat esines Juno kultust muu hulgas Teanum Sidicinumis, Aesernias, Lanuviumis, Gabiis, Vejis ja Perusias. Sabiinide jumalanna Juno Curitis kanti Juno Quiritise nime all üle ka Rooma.

Sageli samastatakse Junot ikonograafias Isisega.

Münikord viiakse ka valentinipäeva traditsioon tagasi ühele Juno tähtpäevadest: 14. veebruaril toodi Junole õieohvrit.

Iuno (mitmus Iunones) oli ka naise isikliku kaitsevaimu nimetus. Meestel vastas sellele genius.

Ikonograafia

Juno atribuudiks on sageli paabulind, eriti barokk-kunstis.

Nelja elemendi rühmas sümboliseerib Juno sageli õhku.

Kirjandus

  • Werner Eisenhut. Iuno. – Der Kleine Pauly, kd 2, 1967, vg 1563–1568.
  • E. u. V. Clain-Stefanelli. Das grosse Buch der Münzen und Medaillen, Battenberg Verlag Augsburg 1991, lk 47, ISBN 3-89441-006-X

Välislingid