Georgi Lvov: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: af:Georgi Lwof
19. rida: 19. rida:
[[Kategooria:Surnud 1925]]
[[Kategooria:Surnud 1925]]


[[af:Prins Georgi Lwof]]
[[af:Georgi Lwof]]
[[ar:غيورغي لفوف]]
[[ar:غيورغي لفوف]]
[[ca:Georgui Lvov]]
[[ca:Georgui Lvov]]

Redaktsioon: 16. juuli 2010, kell 06:25

Georgi Lvov (2. november 18617. märts 1925) oli Venemaa riigitegelane ja Ajutise Valitsuse esimene juht alates 23. märtsist kuni 21. juulini 1917.

Georgi Lvov lõpetas Moskva ülikooli õigusteaduskonna. 1905. aastal valiti ta Venemaa Keisririigi I Riigiduumasse, konstitutsiooniliste demokraatide partei liikmena.

Aastatel 1914-1917 oli ta Ülevenemaalise haigete ja haavatute abistamise liidu esimees.

Tegevus pärast 1917. aasta veebruarirevolutsiooni

Pärast 1917. aasta veebruarirevolutsiooni pakuti peale Veebruarirevolutsiooni valitsus- ja riigijuhi kohta. Ajutise Valitsuse püüdis olukorda parandada uute liberaalsete seadustega, kuid jätkuva I maailmasõja tõttu ei saanud kohe mitmeid reforme ellu rakendada, mis põhjustas rahvas üha kasvavat rahulolematust.

Lõpuks otsustas Lvov valitsusjuhi kohast sotsialistid-revolutsionääride partei (esseeri) Aleksandr Kerenski kasuks loobuda, lootes, et vasakpoolse meelestatusega rahvas viimase valitsemisega rohkem rahul on.

Emigratsioon

Pärast enamlaste 1917. aasta riigipööret muutus Lvov ebasoovitavaks isikuks ning oli mõnd aega ka vangis. Mahalaskmisest ta siiski pääses, kuna tal õnnestus põgeneda. Oma viimased eluaastad veetis ta Pariisis.