LTE: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Chiller (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
11. rida: 11. rida:
[[Kategooria:Mobiilne internet]]
[[Kategooria:Mobiilne internet]]


[[ar:مشروع متطور طويل الأمد]]
[[ca:Long Term Evolution]]
[[ca:Long Term Evolution]]
[[de:Long Term Evolution]]
[[de:Long Term Evolution]]

Redaktsioon: 10. juuli 2010, kell 22:10

LTE (Long-Term Evolution) ka 4G, on uusim mobiilsidestandard, mis võimaldab mobiilse interneti andmesidekiirusi üle 100 Mbit/s. LTE ei ole raadiotehniliselt olemasolevate W-CDMA tehnoloogial põhinevate võrkude edasiarendus ega nendega ühilduv, vaid täiesti uus tehnoloogia, mis kasutab uut E-UTRA raadioliidest (see põhineb endisest spektriefektiivsematel OFDMA (alalaadimisel), SC-FDMA (üleslaadimisel) ja MIMO tehnoloogiatel).

Eestis alustas LTE katsetega 2010. a veebruaris EMT väikesevõimsuselise tugijaamaga Tallinnas, Solarise keskuses, Estonia pst. 9, mis töötab 2600 MHz sagedusalas.[1][2] Samuti alustas Tallinnas juunis 2010 LTE katsetega Tele2.[3] Esialgu paigaldati 3 väikese võimsusega katsetugijaama mis asuvad Vabaduse väljak 10a, Viru väljak 4 ja Regati pst.1.[4] Peatselt (seisuga juuni 2010) alustab LTE katsetega ka Elisa, kellel on samuti kavas paigaldada 3 väikesevõimsuselist katsetugijaama, neist 2 Tallinnasse (Viru keskusesse ja Elisa peakontorisse Sõpruse pst.145) ning kolmas Pärnusse (Pärna tn.12)[5]

Norras ja Rootsis on juba avatud esimesed LTE võrgud.[6] Stockholmis saavutati LTE-d kasutades reaalne andmesideühenduse allalaadimiskiirus 42,8 Mbit/s ja üleslaadimiskiirus 5,3 Mbit/s. Lõppkasutaja seadmena kasutati uut tüüpi USB modemit Samsung GT-B3710. Eestis puuduvad veel müügis seadmed, mis toetaksid LTE tehnoloogiat.

Viited