Meteoroloogia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
YurikBot (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: af, cs, fy, he, ia, id, ie, io, it, ko, li, lt, ms, no, pt, sk, sv, tr, vi
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
''See artikkel annab lühiülevaate meteoroloogiast; meteoroloogiaga seotud üldmõisted leiad artiklist [[Meteoroloogia mõisteid]].''
----
'''Meteoroloogia''' on [[teadusharu]], mis uurib [[atmosfäär]]i, selle ehitust ja selles toimuvaid protsesse. Meteoroloogiat loetakse [[geofüüsika]] alldistsipliiniks ja lisaks [[atmosfäärifüüsika]]le, [[atmosfäärikeemia]]le ja [[atmosfääridünaamika]]le kuulub tema huviorbiiti ka [[õhk|õhu]] ja [[maapind|maapinna]] ([[maismaa]] või [[ookean]]i pinna) vastastikune mõju. Meteoroloogia peamiseks eesmärgiks on [[ilmastik]]unähtuste täielik mõistmine ja nende täpne ennustamine.

Levinud rahvalikus käsituses mõistetakse meteoroloogia all kitsamalt [[ilm]]a uurivat ja [[ilma ennustamine|ilma ennustamisele]] aluseks olevat teadusharu.

Meteoroloogias on võimalik eristada ka mitmeid allharusid. [[Dünaamiline meteoroloogia]] tegeleb [[atmosfäär]]i liikumiste uurimisega, kasutades fundamentaalseid [[hüdrodünaamika]] võrrandeid. [[Sünoptiline meteoroloogia]] tegeleb [[sünoptika|sünoptilise]] ilmainformatsiooni ([[sünoptilised kaardid]], sünoptilised ilmavaatlused) [[analüüs]]i ja uurimisega. [[Füüsikaline meteoroloogia]] tegeleb selliste [[atmosfäärinähtused|atmosfäärinähtuste]] uurimisega, mis pole otseselt seotud õhu liikumisega. Meteoroloogia lähedane sugulasdistsipliin on [[klimatoloogia]].

Uuringud tuginevad nii maismaal kui ka merel asuvate vaatlusjaamade, [[ilmaradar]]ite ning [[tehiskaaslane|tehiskaaslaste]] andmestikule. Tänapäeva meteoroloogias on nii ilma ennustamisel kui ka teaduslikus uurimistöös täiesti möödapääsmatu [[superarvuti]]te kasutamine.
Meteoroloogia on tunginud sügavale inimeste igapäevaellu. Meteoroloogia abistab [[lennundus|lennundust]], [[laevandus|laevandust]] ja [[põllumajandus|põllumajandust]]. Täpne ja õigeaegne hoiatamine ohtlike ilmanähtuste ([[orkaan]]id või [[tromb]]id) eest aitab päästa inimelusid. Püütakse leida ka ilma sihipärase mõjustamise võimalusi.

==Vaata ka==
*[[Maateaduste mõisteid]]
*[[Klimatoloogia]]

[[Kategooria:Meteoroloogia| Meteoroloogia]]

[[af:Meteorologie]]
[[id:Meteorologi]]
[[ms:Meteorologi]]
[[bg:Метеорология]]
[[ca:Meteorologia]]
[[cs:Meteorologie]]
[[da:Meteorologi]]
[[de:Meteorologie]]
[[en:Meteorology]]
[[es:Meteorología]]
[[eo:Meteologio]]
[[fr:Météorologie]]
[[fy:Waarkunde]]
[[gl:Meteoroloxía]]
[[ko:기상학]]
[[io:Meteorologio]]
[[ia:Meteorologia]]
[[ie:Meteorologie]]
[[it:Meteorologia]]
[[he:מטאורולוגיה]]
[[lv:Meteoroloģija]]
[[lt:Meteorologija]]
[[li:Meteorologie]]
[[nl:Meteorologie]]
[[ja:気象学]]
[[no:Meteorologi]]
[[pl:Meteorologia]]
[[pt:Meteorologia]]
[[sk:Meteorológia]]
[[sl:Meteorolog]]
[[fi:Meteorologia]]
[[sv:Meteorologi]]
[[vi:Khí tượng học]]
[[tr:Meteoroloji]]
[[zh:气象学]]

Redaktsioon: 23. veebruar 2006, kell 12:27