Joosep Liiv: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
13. rida: 13. rida:


==Isiklikku==
==Isiklikku==
Liividel oli neli last. Poeg Heino suri 14-aastaselt. Vanim tütar Salme (filoloog) abiellus Joosep Liivi abiõpetaja, hilisema Saarte-Lääne praosti(ja [[Käina Martini kogudus]]e õpetaja) [[Voldemar Kirotar]]iga, kes küüditati [[1941]]. aastal. Keskmine tütar Helga (samuti filoloog) abiellus [[Felix Kibbermann]]iga. [[Salme Kirotar]], [[Felix Kibbermann]] ja viimase õde [[Elisabeth Kibbermann]] said laiemalt tuntuks saksa-eesti ja eesti-saksa sõnaraamatute koostajatena. Noorim tütar Else töötas veterinaarist abikaasa assistendina.
Joosep Liivil oli neli last. Poeg Heino suri 14-aastaselt. Vanim tütar Salme (filoloog) abiellus Joosep Liivi abiõpetaja, hilisema Saarte-Lääne praosti(ja [[Käina Martini kogudus]]e õpetaja) [[Voldemar Kirotar]]iga, kes küüditati [[1941]]. aastal. Keskmine tütar Helga (samuti filoloog) abiellus [[Felix Kibbermann]]iga. [[Salme Kirotar]], [[Felix Kibbermann]] ja viimase õde [[Elisabeth Kibbermann]] said laiemalt tuntuks saksa-eesti ja eesti-saksa sõnaraamatute koostajatena. Noorim tütar Else töötas veterinaarist abikaasa assistendina.


Joosep Liivi onupojad olid kirjanikud [[Juhan Liiv]] ja [[Jakob Liiv]].
Joosep Liivi onupojad olid kirjanikud [[Juhan Liiv]] ja [[Jakob Liiv]].

Redaktsioon: 8. juuli 2010, kell 14:19

Joosep Liiv (4. mai 1870 Alatskivi24. veebruar 1957 Kiisa) oli eesti kirikuõpetaja.

Joosepi koolitee algas Varnja kirikukoolis, jätkus Kodavere kihelkonnakoolis ja Tartu linnakoolis, mille ta pooleli jättis, sest talle ei meeldinud koolis valitsenud vene vaim. Ta töötas seejärel mõnda aega kodutalus, tehes kaastööd Jakob Hurdale. Õpihimu viis ta Treffneri gümnaasiumi (lõpetanuks aastal 1896)[1]. Küpsuseksamid tegi ta siiski eksternina Narva kroonugümnaasiumi juures (koos Harald Põlluga, kellest sai tema kursusekaaslane ülikoolis). Ta õppis Tartu Ülikooli usuteaduskonnas 18961901. Pärast Tartu Ülikooli lõpetamist täiendas ta end ühe semestri Berliini Ülikoolis.

Prooviaastal oli ta Vändras, Häädemeestel ja Toril. Pastoriks ordineeriti Joosep Liiv 21. veebruaril (vkj 8. veebruaril) 1904 Riia Jakobi kirikus.

19041907 töötas Joosep Liiv Käru koguduses (siis oli ta Vändra abikogudus Pärnumaal, Liivimaal). Kui 19.sajandi lõpus võis eestlane pastorikoha saada ehk Lõuna-Eestisse(Liivimaa kubermangu), siis Põhja-Eestisse(Eestimaa kubermangu) oli see palju raskem. Ent enne Joosep Liivi olid selle jää lahti murdnud Georg Kiviste Harju-Jaanis, Jakob Kukk Keilas ja Harald Põld Kosel. Tähelepanuväärne oli see, et sakslastest eestseisus eelistas ühehäälselt Joosep Liivi(kuigi oli veel ka kaks sakslasest pastorikandidaati). Aga asi oli selles, et eelmine, sakslasest pastor Hermann Girgensohn oli kaotanud 1905. aasta sündmuste tõttu rahva usalduse ja lahkus Novorossiiskisse.

Joosep Liiv töötas Rapla Maarja-Magdaleena koguduse õpetajana aastatel 19071940. Ta oli 19271935 Lääne-Harju praostkonna abipraost, 19351940 oli ta kiriku ülemkohtu liige. EELK Konsistooriumi assessor oli ta 19391944. Emerituuri läks ta 1. jaanuarist 1941. Ent emerituuriski olles oli ta, juba vaba kogudusetööst, rasketel aegadel konsistooriumi assessor. Ta oli veel 19471950 Tallinna Oleviste koguduse hooldajaõpetaja. Aastal 1950 andis konsistoorium talle praosti aunimetuse. Vaid korra ja sedagi I maailmasõja ajal 1914. a saadeti ta tsaarivõimude poolt 9 kuuks Siberisse, sest oli Leipzigi misjoniseltsilt vastu võtnud annetuse - 60 kopikat.

Joosep Liiv tuli Raplasse vallalisena ja abiellus 1908. aastal Elfride Hübega. Pulmakülaliste hulgas oli palju tolleaegseid prominente. Laulatuse viis läbi Villem Reiman, pruudipärg mängiti maha Jakob Kukele.

Isiklikku

Joosep Liivil oli neli last. Poeg Heino suri 14-aastaselt. Vanim tütar Salme (filoloog) abiellus Joosep Liivi abiõpetaja, hilisema Saarte-Lääne praosti(ja Käina Martini koguduse õpetaja) Voldemar Kirotariga, kes küüditati 1941. aastal. Keskmine tütar Helga (samuti filoloog) abiellus Felix Kibbermanniga. Salme Kirotar, Felix Kibbermann ja viimase õde Elisabeth Kibbermann said laiemalt tuntuks saksa-eesti ja eesti-saksa sõnaraamatute koostajatena. Noorim tütar Else töötas veterinaarist abikaasa assistendina.

Joosep Liivi onupojad olid kirjanikud Juhan Liiv ja Jakob Liiv.

Välislingid

Viited